Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови мерки за компенсация

Евродепутатът Радан Кънев разкритикува COVID мерките за подкрепа на заетите в ресторантьорския бранш. Той е категоричен в това, че е "нужна спешна актуализация на бюджета и нови, разумни мерки за компенсация."

Според него те ще позволят при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при "трета вълна" - да има ново общо затваряне без фалити."

Ето и цялата позиция на евродепутата, публикувана във Фейсбук:

Същинският проблем не е, че ресторантите не работят. Те не работят никъде в Европа. И със сегашните темпове на ваксинация и развитие на "британския щам" на Ковид-19 е твърде възможно да се наложат нови ограничения.

Проблемите са, че:

1. Мерките за компенсация (24 лв. на ден на работник и 20% от оборот за предишни периоди) са крайно недостатъчни да предотвратят фалит. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации.

2. Дори тези мерки не достигат до работниците и фирмите. Обработването на документите е бавно, ограничителните условия - безкрайни, дори при обработени заявки, парите не идват.

3. Мерките не отчитат напълно различната ситуация на малките семейни ресторанти и заведения. В тях няма наети работници извън собствениците (обичайно самонаети лица), оборотът не формира печалба, а единствено наем/ипотека, разплащане с доставчици и доход на собствениците/семейството. В този случай, 20% е подигравка.

Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови, разумни мерки за компенсация. Те ще позволят при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при "трета вълна" - да има ново общо затваряне без фалити.

Това, разбира се, не се отнася само до ресторантьорския бизнес, но той е в момента в новинарските емисии.

Нито едно от средните предприятия у нас не е получило своите от 30 до 150 хиляди

компенсации заради затварянето им заради коронавируса, като забавянето вече е от близо 1 година. Тези данни съобщи днес пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат", пргонозира той.

Велев посочи, че за средните предпроятия поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. "Докато за малките не е стартирала още мярката“, изтъкна той. "Парите, които още не са получили като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова", заяви още той.

"8,6 млн. лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещението си в Добрич днес.

Вече би трябвало почти всички кандидатствали за обезщетение да са получили своите пари за месеците ноември и декември, заяви Сачева.

Тя отново оправда забавянето на плащанията с изчакването на документи и нотификации от Европейската комисия, с празничните дни и голям брой сгрешени документи. 

Сачева допълни, че на Министерски съвет тази сряда ще бъде приет Националният план за насърчаване на заетостта, в който предвидените средства са 83 милиона лева, които са с 14% повече, като увеличението е за първи път през последните десет години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във