Банкеръ Daily

Проф. Красимир Методиев

Нужна е революционна промяна в здравеопазването

Нужна е революционна промяна в организацията на българското здравеопазване. Това заяви президентът на Интернационална медицинска асоциация "България" проф. Красимир Методиев, цитиран от БТА.  В петък във Варна бе открита 29-а годишна асамблея на организацията край Варна. Форумът събра над 280 специалисти от цял свят, които ще дискутират проблеми в три направления.

"Разпределението на здравните заведения в страната трябва да се промени. Добър пример е Израел, където населението е около 9 милиона души, а болниците са под 30, докато у нас лечебниците са повече от 400, а хората са с 2 милиона по-малко. В Израел обаче организацията на здравеопазването е такава, че при нужда Спешна помощ е при пациента на втората минута, а до осмата може да бъде хоспитализиран", обясни Методиев.

Той подчерта, че в момента в България има болници с пълен екип лекари, които обслужват съвсем минимален брой пациенти, което е недопустимо. По думите му е редно излишните неща в системата да бъдат безжалостно изрязани.

"За да бъдат хората обезпечени обаче трябва да има медицински центрове, които да са добре оборудвани, да имат и модерни лаборатории, които да поемат първата помощ и първичната диагноза, разпределението на пациентите. Такава стъпка ще намали и опашките пред спешните центрове в болниците. Спрямо труднодостъпните райони също трябва да се подходи прагматично, като там, където през зимата достъпът е затруднен, да има здравни заведения, които могат цялостно да обслужват населението. За организацията на системата можем да ползваме примера на Румъния, която в момента е модел за целия ЕС", посочи Методиев.

Експертът допълни, че ако страната ни не вземе мерки, след няколко години здравеопазването у нас може окончателно да рухне, като се има предвид многото излишни разходи, възрастта и структурата на населението.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във