Банкеръ Daily

Бившият директор на „Пирогов“:

Нужен е нов начин на финансиране на инфекциозните отделения

Необходим е нов начин на финансиране на инфекциозните отделения в болниците. Такова мнение изрази бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков. Според него инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни.

Според доц. Спасков в най-скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения. Той допълни, че сега те са в лошо състояние, но с повече средства това ще се промени.

Бившият директор на „Пирогов“ посочи, че е важно да се поддържа резерв от маски и други предпазни материали, и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. Според него трябва да бъде подобрена също връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.

Лекарят коментира пред БНТ, че щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена. "Отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа", каза той.

По думите му най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус. По-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция например.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата. Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция. В училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци, подчерта д-р Спасков.

Той очаква пик на болните през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване. Успоредно с това ще се появи и проблемът със стандартната грипна епидемия, допълни лекарят.

Припомняме, че преди една седмица Министерството на здравеопазването съобщи, че вече ще субсидира готовността на инфекциозните отделения в болниците за реакция при епидемична ситуация. Това става с промени в Наредба №3/2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, които са публикувани в бр. 83 от 25.09.2020 г. на Държавен вестник.

С новите текстове се разширява обхватът на субсидираните от МЗ дейности. Създадена е възможност клиники и отделения по инфекциозни болести в държавни и общински болници да бъдат субсидирани за поддържане готовност за оказване на медицинска помощ в случаите на епидемично разпространение на заразни болести, в т.ч. и на COVID-19.

Такава субсидия могат да получават и други болници с разкрити клиники и отделения по инфекциозни болести през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка.

За субсидирането на структурите по инфекциозни болести със свое постановление Министерският съвет отпусна допълнително 9.6 милиона лева по бюджета на МЗ. В Наредбата е определен 10-дневен срок за подаване на заявления за сключване на договор за субсидиране на клиники и отделения по инфекциозни болести за 2020 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във