Банкеръ Daily

Общество и политика

НСО с временен началник

Росен Тодоров

С два указа – номера 210 и 211 от 30 август 2019 г., президентът Румен Радев освободи генерал-майор Данчо Дяков като началник на Националната служба за охрана и назначи за временно изпълняващ длъжността полковник Росен Тодоров. До сега той беше заместник-шеф на НСО.

Неотдавна ген. Данчо Дяков подаде оставка като посочи лични причини за това. Неговият акт стана повод за поредна размяна на реплики между държавния глава и премиера Бойко Борисов. Според министър-председателя генералът не издържал на „огромните скандали” в президентството. Президентът Радев пък контрира, че скандалите са в правителството и са „многомилиардни”. Той допълни, че Дяков е получил по-добро предложение за работа.

Ген. Данчо Дяков зае поста след президентски указ през март 2018-а, преди това той беше съветник на държавния глава Румен Радев по военната сигурност.

Полк. Тодоров става временен шеф на службата за втори път. Той пое ръководството на НСО и при напускането на предишния й началник Ангел Антонов. Росен Тодоров е заместник – началник на НСО от 2016 година.

Тодоров е роден през 1968 г. в гр. Брезник и е завършил военен университет със специалност "Войсково разузнаване". От 1990 до 1992 г. е офицер в армията, а след това започва работа в НСО. В службата постепенно се издига, докато заема поста началник на отдел 03, който отговаря за сигурността на Народното събрание и пряко на шефа на парламента.

За последно той отговаряше пряко за охраната на Цецка Цачева като председател на Народното събрание. Тодоров координираше и охраната на папа Франциск при посещението му в България по-рано тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във