Банкеръ Daily

Общество и политика

НСИ: До 1000 лева за преброител

Над 1000 лева може да достигне възнаграждението на един преброител, съобщиха от Националния статистически институт. Той набира около 5 000 преброители и контрольори, за да попълни необходимия екип. Кандидатите могат да подават документи до 10 юни в Общината, към която искат да положат труд.

Един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева, ако отговаря само за един преброителен участък, обясняват от националната статистика. Това е сумата, ако се предположи, че 50% от населението в този участък се преброи електронно.

Максималната натовареност на преброителите може да бъде три участъка, като преди да пристъпят към работа, те ще минат еднодневно обучение и ще им бъдат издадени специални карти за легитимация. От своя страна всеки човек ще може да се обади в националната статистика, за да научи името на преброителя, който ще го посети. 

От 7 до 17 септември ще е електронното преброяване, а между 18 септември и 3 октомври ще бъде обходът на адресите. 

Преброителите имат право на предварителен обход, за да се запознаят с региона и да преценят времето си. Те ще имат право да позвънят на вратата ни от 8.00 до 20.00 часа всеки ден, включително в събота и в неделя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във