Банкеръ Daily

Общество и политика

НС задължи главния прокурор да внесе доклад за защитените лица

Парламентът реши главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад в Народното събрание за прилагането на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Предложението е внесено от "Демократична България" и бе подложено на гласуване след поименна проверка в парламента, която установи наличие на кворум в пленарна зала.

"За" предложението гласуваха 143 народни представители, без "против" и с 3-ма "въздържали се". Докладът трябва да обхваща периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г.

Срокът, в който главният прокурор трябва да внесе доклада си в парламента, е 14 дни.

Дебати почти нямаше, но съпредседателят на "Демократична България" успокои Гешев:

"Г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на Бюрото по защита и занапред. Надявам се, че ще стане защитен свидетел, за да разкаже как е бил инсталиран, какви указания и от кого е получавал и как ги е изпълнявал. Г-н Гешев да не се притеснява, Бюрото ще продължи да го обслужва, но вече в друго качество." 

Изказаха се само депутати от ДБ, от останалите парламентарни групи не проявиха активност. Но и гласуването без малко да бъде провалено, тъй като кворумът внезапно се загуби, когато стана дума за Гешев - от 183 регистрирани депутати, гласуваха само 117. Започна поименна проверка на присъстващите, която бе прекратена, когато се установи, че кворум има. В крайна сметка гласуваха 145 депутати, 143 от тях бяха "за" изслушването на главния прокурор по темата за бюрото. 

Преди това Христо Иванов обяви, че бюрото се е превърнало в личната гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт и репресивност, центрирана около главния прокурор, заедно със спецправосъдието и антикорупционната комисия КПКОНПИ. Бюрото е превърнато в частна НСО на главния прокурор. Намалява броя на защитените свидетели, а висшата корупция се преследва точно със защитени свидетели. "Това е институционална перверзия, която трябва да прекратим", заключи Иванов.

Колегата му Атанас Славов допълни, че възможността главният прокурор да внася и други доклади, освен годишния за дейността на прокуратурата, е единствената възможност НС да упражнява някаква отчетност на главния прокурор. "Това е много палиативна мярка. Защото процедурата е с твърде нисък интензитет. Внася се доклад, има 10-минутно изказване на главния прокурор. Липсата на реална възможност парламентът да упражни някаква отчетност е големият проблем на нашия конституционен модел. Главният прокурор може да контролира всеки, а никой не може да контролира главния прокурор", каза Славов.

Той цитира факт от доклада за дейността на Бюрото по защита - спада броят на защитените свидетели, но пък са проведени конкурси за назначаване на 60 нови служители. "За такава безконтролност говорим, на това трябва да бъде сложен край", подчерта Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във