Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин:

НС трябва да се фокусира върху проблемите на хората, бюджета и правителство

„Има протокол и подход, който винаги е прилаган при старта на Народното събрание. Не трябва да се отдава чак такова внимание на този въпрос. В случая имаше подготвен списък на официалните гости, той винаги е включвал всички ръководители на дипломатически мисии в България и ръководители на различни институции.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на Euronews.

„Изведнъж се оказа, че кампанията или не е свършила за някои политически сили или започва още преди старта на Народното събрание“, коментира той, визирайки “Демократична България“, които възразиха Митрофанова да бъде канена на старта на Народното събрание.

По думите на социалиста страната ни има дипломатически отношения с Руската федерация и по никакъв начин те не са нарушени, затова няма и причини да нарушаваме дипломатическия протокол.

„Ако трябва да има някаква реакция на българската страна, това се прави по официалните канали, чрез позиции на Външно министерство, каквито не сме видели. Да не говорим, че премиерът и президентът се забавиха повече от ден, за да коментират случая със заместването ни в разрушаването на част от Кримския мост“, заяви Вигенин. 

„Това, което се опитват да направят нашите колеги, е абсолютна дилетанщина от гледна точка на международното право. Ако се опитват да направят някаква демонстрация, ние не участваме в нея, да го направят колегите, които очевидно формират някакво мнозинство в тази посока“, каза още той.

Вигенин потвърди позицията на левицата, която е против предоставянето на военна помощ за Украйна.

„Ние сме се обявили против войната, против действията на Руската федерация в Украйна, но в същото време изпращането на военна помощ е замесване в конфликта, макар и непряко. До този момент сме успели да се опазим от това“, коментира той и попита каква военна помощ изобщо може да предостави България, тъй като не сме в състояние да го направим.

„България е заявила своята позиция - осъдила е агресията, има позиция на Народното събрание. Да, БСП има различия в две посоки - едното е предоставянето на оръжия и второто е свързано със санкциите. В годините те не само не доведоха до резултат, а стигнаха до война“, припомни социалистът и допълни: „Трябва да започнат по-големи усилия на всички равнища да се говори не за война и военни решения, а за политически такива. Ако този конфликт продължи по същия начин, ще видим още разрушения, още жертви“, прогнозира социалистът.

Според Кристиан Вигенин във фокуса на парламента се очертава не да бъдат проблемите на българските граждани, а една второстепенна тема - предоставянето на оръжия за Украйна.

„ДБ направиха заявка, че това ще е първото нещо, което ще вкарат в парламента. Аз не знам в кой свят живеят нашите колеги, но на фона на проблемите, които срещат българските граждани, разбирам защо все по-малко хора гласуват на изборите“, заяви той.

„Ако искаме сериозно да подходи Народното събрание и българските партии, трябва да се фокусираме на първо място върху най-належащите проблеми - предстоящата зима и да направим така, че хората да минат през нея, както и да приемем адекватен бюджет. Да се опитаме да формираме сериозно правителство, което да се заеме с тези неща“, обясни Вигенин и посочи принципната позиция на БСП, че с мандат на ГЕРБ няма да участват в каквото и да е било правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във