Банкеръ Daily

На първо четене

НС прие закон за деполитизирането на училищното образование

На първо четене бяха приети законодателни промени, с които се забранява партийна дейност в училищата и детските градини. Според мотивите за тези промени, има много случаи, при които, по време на предизборни кампании, служители от Регионалните управления на образованието участват в партийни прояви включително като кандидати.

Промените бяха подкрепени от четирите политически сили от управляващата коалиция, от ГЕРБ и партия „Възраждане“ бяха против.

От ГЕРБ заявиха, че се дава възможност за саморазправа и няма ясно дефиниране на понятието политическа дейност.

„Нарушавате правата на българските граждани, в случая на работещите в тази система, защото забраната, която въвеждате, ще ги ограничи те да се кандидатират за всякакви изборни длъжности“, заяви Десислава Атанасова.

Министърът на образованието Николай Денков обясни, че се правят излишни внушения. „Ако има някакви репресии, могат да бъдат постановени по съдебен ред, нужда от такова регламентиране има“, посочи той.

От БСП подкрепиха законопроекта, Ирена Анастасова заяви: „За всяка длъжност има посочени функции и тези функции се изпълняват през работното време на работното място“.

От „Възраждане“ нарекоха законопроекта „недоносче“.

„Какво прави българското образование по отношение на влиянието на чуждестранни НПО, част от които до съвсем скоро е бил и сегашният министър“, призова Цончо Ганев. 

Със законопроекта на Министерски съвет се цели системата на средното образование да се деполитизира със закон.

В мотивите се посочва, че законодателните промени са продиктувани от множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително и в качеството им на кандидати в листи на партии и коалиции.

Вносителите отбелязват, че с предлаганите промени ще се осигури независимост в средното образование и пълна забрана на политическа агитация в системата на предучилищното и училищно образование.

За поредна седмица в програмата на Народното събрание са включени проектите на решения на ГЕРБ за компенсаторен механизъм за църкви, болници, социални домове заради цената на тока, и на „Възраждане“ за премахване на зеления сертификат като вход за сградите на Народното събрание.

Проектите са включени като точки за утрешното пленарно заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във