Банкеръ Daily

Общество и политика

НС отхвърли искането на ГЕРБ за временна комисия за СРС-тата

Парламентът разгледа проект на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание, предвижда проектопрограмата за работа на депутатите. Предложението е на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и беше представено от Десислава Атанасова. Визират се действията на МВР под ръководството на служебния вътрешен министър Бойко Ращков, когато органите на реда дни преди вота привикваха и предупреждаваха купувачи на гласове. Така купения вот беше спрян за изборите на 11 юли, което се отрази върху избарния резултат на някои партии.

След двучасови дебати то беше отхвърлено от повечето народни представители. От ГЕРБ и ДПС нападаха Рашков, от "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" припомняха полицейското насилие по време на протеститие миналата година и тормозът над обикновените хора в провиницията, за да гласуват за определени партии.

,,Горските в смесените региони са функция на ДПС'', заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания.

Тошко Йорданов направи реплика на Йордан Цонев от ДПС, който обяви, че разполага с клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания.

"Както е лицемерно ГЕРБ да говорят за полицейското насилие, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска на горските. Горските са функция на ДПС в тези райони и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските в тези региони", предупреди Тошко Йорданов.

Парламентът отхвърли създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание. "За" създаването на комисията гласуваха 82 народни представители, "против" - 69, "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено. От ГЕРБ предлагаха Временната комисия да работи в срок от три месеца и да бъде формирана на паритетен принцип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във