Банкеръ Daily

Общество и политика

НС наложи мораториум върху сделки и решения на "Борисов 3"

Парламентът наложи мораториум на определени действия на правителството в оставка на Бойко Борисов. "За" проекторешението гласуваха единодушно 151 народни представители, като от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Депутатите разгледаха две сходни проекторешения за налагане на мораториум - едното на лидера на БСП Корнелия Нинова, другото - на председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Двата проекта бяха обединени от правната комисия. Текстът на общия проект на решение също бе редактиран в пленарна зала.

В крайна сметка Народното събрание наложи мораториум върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионни възнаграждения, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми. Депутатите наложиха мораториум на държавните органи за извършване на разпоредителни сделки с имущество, включително и на държавните лечебни заведения за болнична помощ и назначения в държавната администрация.

По време на дебатите по мораториума възникна спор между БСП и ДПС. А от ГЕРБ обвиниха останалите парламентарни групи, че се занимават с маловажни теми, а не предлагат реални решения за излизане от кризата.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова останалите парламентарно представени формации са забавили приемането на мораториума, като решили, че опонент е БСП, а не ГЕРБ. Заради това имало назначения на второто ниво на властта, което всъщност правило избори. Тя цитира сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване. Изнесе данни и за това, че ГЕРБ овладява държавните и общинските болници. В 65 болници в страната ръководствата са подменени през изминалите дни, обяви Нинова.

Председателят на групата на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова ѝ отговори, че депутатите от групата ѝ не са имали за цел да забавят приемането на мораториума.  И той не бил приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията. Манолова обеща законови промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на "калинки".

Министърът в оставка Теменужка Петкова обясни, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП. Сред назначените е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че не е нужно депутатите да си играят на "Кой е по-голям опозиционер". 

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков смята, че мораториумът е противоконституционен. Биков призова останалите да кажат дали ще управляват, тъй като ГЕРБ възнамерява да върне мандата в рамките на деня.

"Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?", попита депутатът от левицата Стоян Мирчев. Думите му бяха по повод изказването на зам.-председателя на ПГ на  ДПС Йордан Цонев, че ДПС подкрепя мораториума, но има съмнения за конституционността на спирането на назначенията.

"Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула", отговори Цонев.

Нинова съобщи, че Йордан Цонев ѝ казал пред ръководството на БСП в петък да оттегли предложението за мораториума. "Другата седмица ще те подкрепим, че има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове", цитира соцлидерката.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС отрече да е изричал подобни думи. Той твърдял, че решението, написано в такъв вид от социалистите, че би затруднило служебен кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във