Банкеръ Daily

Общество и политика

НС на БСП се отлага заради продължаващите преговори за споразумение

Присъственото заседание на Националния съвет на БСП, насрочено за 7 декември 2021 г. от 14:00 часа, се отлага заради продължаващите преговори за коалиционно споразумение.

След подготвяне на окончателния проект на коалиционно споразумение за съставяне на правителство на Република България, Изпълнителното бюро на НС на БСП незабавно ще свика ново присъствено заседание.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова написа в социалната мрежа, че е спекулация, че ще има Министерство на държавните предприятия. 

„В публичното пространство се тиражира и коментира идеята за създаване на министерство на държавните предприятия, която сама по себе си е абсурдна, и че ще го оглавя аз. С тази спекулация трябва да се спре. Никога между нас и другите партии по време на преговорите не е обсъждано подобно нещо и в проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира”, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

След консултациите при президента Румен Радев днес за съставяне на правителство Нинова заяви, че коалиционното политическо споразумение трябва да се реши до довечера.

"Утре ще се гледа структурата на Министерския съвет, персоналните ни предложения - на Изпълнително бюро на БСП и на Национален съвет на БСП", каза тя и нито потвърди, нито отрече, че ще бъде вицепремиер в новото коалиционно правителство.

"Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени към споразумението, снощи късно го получихме, по-точно нощес, разгледахме го с експертните групи. Имаме някои забележки, обсъдихме ги, до довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение", каза Нинова.

Тя не пожела да коментира министри и постове, докато не са окончателни.

Нинова заяви, че споразумението ще е подписано от "Продължаваме промяната" с всяка една от другите партии - коалиционни партньори.

Тя отрече да се предвижда Министерство на държавните предприятия, каквато информация изтече в медиите. Коректното име ще е Министерство на икономиката и индустрията.

Нинова заяви, че за социалистите е приоритет да се приеме бюджетът.

При президента лидерът на БСП заяви, че ще положат докрай усилия за да има редовен кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във