Банкеръ Daily

Общество и политика

НС на БСП решава днес за конгрес на 22 януари

​Предстои днес Националният съвет на БСП да определи преговорната рамка, да даде мандат за преговори, да избере преговорния екип и да насрочи дата за конгрес през януари, съобщават от пресцентъра на партията.

Предлага се конгресът на БСП да бъде на 22 януари, уточни заместник-председателят на партията Атанас Зафиров.

В преговорния екип за правителство се предвижда да бъдат председателят на партията Корнелия Нинова и Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Христо Проданов и Ирена Анастасова.

Зафиров обяснява пред БТА, че решението ще се вземе на подпис в рамките на днешния ден. Конгресът на БСП следва да констатира подадената от председателя на партията Корнелия Нинова оставка, след, по думите ѝ, катастрофалния изборен резултат на БСП на парламентарния вот на 14 ноември.

Левицата остана четвърта политическа сила в парламента, изпреварена и от ДПС.

Във вторник Нинова подаде оставка. Тя обясни, че според устава на БСП, оставката й трябва да бъде констатирана от конгрес и дотогава тя е председател. Конгресът трябва да избере един от заместник-председателите на партията, който да организира пряк избор за следващ председател на БСП, добави още тя.

В същото време Нинова съобщи, че започват преговори с "Продължаваме промяната" за правителство, след като са получили покана от Кирил Петков и Асен Василев. От вътрешната опозиция в БСП веднага поискаха Нинова да се оттегли от преговорния процес за правителство, а конгресът да е в срок до един месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във