Банкеръ Daily

Общество и политика

НС на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с ИТН

Пленумът даде мандат на контактната група да продължи преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“. 

Със 120 гласа "за", 1 "против" и без "въздържали се" Националният съвет на БСП прие няколко решения. Искаме сигурност за гражданите и стабилност за държавата. Ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. Това заяви на брифинг лидерът на левицата Корнелия Нинова в централата на партията след заседание на Националния съвет на БСП.

,,Нашата цел е да се довърши пълното разграждане на сегашния модел на управление. Ние от "БСП за България" ще настояваме за пет основни приоритета. Първият е социалната политика, която включва борба със социалните неравенства и преизчисляване на пенсиите. Вторият приоритет е здравеопазването, като тук ще настояваме за реформа, която да гарантипа качествено здравеопазване и безплатен достъп до здравеопазването на всички български граждани, както е записано в Конституцията'', допълни Нинова.

Останалите приоритети, за които ще настояват от левицата, са образованието, науката и културата; борбата с корупцията и качествена съдебна реформа; възстановяване на икономиката.

От БСП не приемат за правилни две теми - либералния модел на управление и оттеглянето на държавата и приватизацията на ББР. От левицата загатнаха, че ще подкрепят с гласове в пленарната зала евентуално правителство на „Има такъв народ“, но след като чуят имената на министрите

"Това, което не можем да приемем от "БСП за България", е налагането на либерален модел на управление, в частност приватизацията на ББР и концесионирането на пътищата. И другото – "БСП за България" е "за" приемането на РС Македония в ЕС, но не за сметка на българския национален интерес и българската история", добави Нинова.

Тя заяви още, че Националният съвет на партията е дал мандат на групата за контакти да продължи  разговорите с ИТН, както и излъчването на експертни групи, които да започнат да работят с експертните групи на останалите политически партии.

Окончателното решение за подкрепа ще бъде взето на следващия Национален съвет, след като ИТН представи кабинета си и своите приориети. "Дотогава имаме мандат да продължим преговорите с тях", посочи Нинова.

Корнелия Нинова коментира и протеста пред партийната централа, с който започна днешното заседание на Националния съвет. „Организиран и предложен от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева и показва точно силата на вътрешната опозиция – 60 от 82000 членове на партията. Тези хора не представляват никого освен себе си“, посочи тя.

Заседанието на Националния съвет продължава. Очаква се да бъде направен анализ на изборния резултат на БСП. Лидерът Корнелия Нинова каза, че той е справедлив и ще бъдат начертани сериозни мерки за поведението на БСП оттук нататък.

По-рано днес заседанието на Националния съвет започна под обсада и с викове "оставка". Час преди началото на пленума на БСП пред сградата на "Позитано" 20 дойдоха протестиращи от различни областни и общински структури. Те застанаха пред главния вход с плакати "Конгрес сега. Утре ще е късно", "Нинова - ликвидатор на БСП", "БСП не е лидерска партия", "Видин иска конгрес".

Членовете на БСП настояваха за обсъждане на финансовото състояние на партията, позиция относно подкрепата за кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат и спешно свикване на извънреден конгрес. Сред протестиращите бяха Кирил Добрев и Весела Лечева.

„Път на разделението, по който ни води Нинова, и ниските резултати или тръгваме по друг път, пътят на единството в БСП. В това е била винаги силна партията. Дори не е актуален днес въпросът за нейната оставка. Въпросът е за оставането на БСП в политическия живот“, коментира Кирил Добрев.

„Затова сме тук – да поискаме конгрес и да се поеме политическа отговорност за тежкия изборен резултат на последните избори“, каза Весела Лечева.

Противоположните мнения дойдоха от депутатите и членовете на Националния съвет на БСП.

„Дошли са по-голямата част от тези другари, не са гласувани в Националния съвет с едно-две изключения. Освен това, е добре някой от тях да ги питате къде работят, тъй като не е добре, когато един човек работи само в партията, а няма професия. И когато няма място в партията, той е недоволен“, коментира Румен Гечев.

"Тази оставка не е искана от вчера или от днес, няколко  недоволни партийни другари я искат от няколко години. Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата“, каза Филип Попов.

Заседанието на НС на БСП е съвместно с коалиционните партньори, народните представители от парламентарната група на "БСП за България" и членовете на предизборния щаб. То идва идва след вчерашните консултации между парламентарната група на социалистите и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", приключили с общи приоритети, но и със съществени разминавания по данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и евентуалните приватизации.

Лидерът Нинова определи резултата като "първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във