Банкеръ Daily

Общество и политика

НС на БСП даде мандат за преговори с „Продължаваме промяната“

Националният съвет на БСП даде мандат на Корнелия Нинова да преговаря за съставяне на правителство. До приемане на оставката от Конгреса на 22.01.2022 г. Нинова остава председател.

Със 103 гласа за и 19 против Националният съвет даде мандат на Корнелия Нинова да преговаря с "Продължаваме промяната","Демократична България" и "Има такъв народ" за съставяне на правителство. Националният съвет реши Конгресът на партията да се проведе на 22.01.22 г.

Докато той се произнесе с приемане оставката на Нинова, тя остава председател на партията.

На пленума е предложено да се одобри и преговорен екип, който да се води от Корнелия Нинова и в него влизат Кристиян Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Христо Проданов.

Петте приоритета за преговорите, които социалистите определят са: социалната политика, реформа в здравеопазването, образованието, борба с корупцията, икономиката и енергетиката. Възлага се на Изпълнителното бюро да определи и хората, които ще участват в 8-те ектспертни групи по сектори.

След две срещи с Кирил Петков, Корнелия Нинова очерта и червените линии. Едната е, че БСП подкрепя Република Северна Македония, но съгласие за началото на преговорите ще бъде дадено, само ако това не е за сметка на българския национален интерес и на българската история. Втората червена линия е против въвеждането на така наречената „джендър идеология“ и приемането на Истанбулската конвенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във