Банкеръ Daily

Общество и политика

НС даде зелена светлина за сваляне на ветото за еврочленство на РСМ

Със 170 гласа "за" и 37 "против" Народното събрание одобри проект за решение, което може да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, но постави редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването. Предложението за отмяна на ветото беше прието с гласовете на ПП, ГЕРБ-СДС, ДБ и ДПС. "Възраждане" и ИТН бяха против. А от БСП се въздържаха.

С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията на Севарна Македония - при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.

Депутатите задължават правителството да одобри предложения от сегашното председателство на ЕС проект за преговорна рамка със следните условия:

- прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

- подобряваяна не предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

- гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.

Депутатите разгледаха три проекта на решения за одобрение на предложения от Френското председателство на Съвета на ЕС проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония. Вносители на трите проекта са ДПС, ГЕРБ-СДС и Христо Иванов от ДБ. 

Ангел Георгиев от партия "Възраждане" настоя точката да отпадне, тъй като няма промяна във фактическата обстановка. Атанас Михнев от партия "Продължаваме промяната" заяви, че очите на Европа са вперени в нас.

На вчерашното заседание на комисията по външна политика "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против" проекторешението, а от БСП се въздържаха.

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение.

"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето. Ако Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти пред ЕС, ветото ще бъде със силата на цялото европейско семейство. Като не променят конституцията - няма да видят преговори. Политическият прозорец ще се затвори след няколко дни", предупреди Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От ГЕРБ-СДС изтъкнаха, че винаги са осъзнавали, че от стратегически интерес за България е Северна Македония и Албания да бъдат членове на ЕС.

"Ние внесохме проект за решение за преговорната рамка, за да сме сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент и няма да изпусне шанса да защитим националните си интереси. Борисов и нашето правителство започна този процес и Борисов и нашите депутати от 47-ото Народно събрание ще го завършат",  заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Когато Балканите имат проблеми, то Европа има проблеми, посочиха от ДПС.

"Всички балкански държави би било добре да бъдем членове на НАТО и ЕС. Онова, което не направи изпълнителната власт за последната година, защото вместо да обещава - трябваше да направи необходимото, е да внесе в Народното събрание темата за разглеждане. Не се направи това и затова ние от ДПС решихме да поемем нашата отговорност и да внесем темата за разглеждане", каза Мустафа Карадайъ, председател на движението.

От БСП определиха френското предложение като най-позитивното до момента, но заявиха, че не могат да го подкрепят.

"Когато едната страна се държи по тежък неуважителен начин към страната, която трябва да я пусне, която подпали културния дом в Битоля, чийто министър-председател каза, че това е неприемливо - как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова да приеме тези условия? Предложение, което е дадено преди седмица, следва ли по този бърз начин да бъде в парламента? Всички аргументи, че това трябва да се направи сега, не се вписват в честта и достойнството на българите.", заяви Георги Михайлов от ПГ на "БСП за България".

От "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че каквото и да се случи по време на преговорния процес от сега нататък, България може по всяко време да го спре.

"Използваме едно понятие, че майка България трябва да им помага. Когато блудният син се е отрекъл от майка си, трябва ли майката да спре да го търси?", попита Младен Запрянов ог ПГ на "Продължаваме промяната".

От "Има такъв народ" напомниха, че т.нар. "френско предложение" се различава от заявената българска позиция на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Вчера Макрон заяви: ние упражнихме силен натиск. Искам да поздравя премиера Петков! Той работи срещу българската позиция! Няма да имате обществена подкрепа, дори да имате подкрепа в зала. Народните представители ще бъдат национални предатели", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Изказването му провокира ответни реакции. Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров попита как това "предателство" е довело до най-доброто предложение, което България е получавала, а Елисавета Белобрадова от ДБ изтъкна, че националният интерес ще бъде защитен днес.

"В т.нар. Френско предложение се легитимира македонския език - те ще могат да казват и да пишат във всички документи, че има македонски език. България винаги е твърдяла, че македонски език няма. Сега, ако имаме 20-годишно присъединяване към ЕС, то българите в Македония могат да бъдат мачкани толкова време", изтъкна Тошко Йорданов.  

"Една маймуна помни 3 минути. Далеч съм от мисълта, че тук има маймуни - на КСНС предложението за включването на българите в конституцията беше на президента и само ние го подкрепихме. Моля президента да се разсекрети, за да се види какви неща се говореха начело с Киро- просто Киро", каза още Йорданов.

Депутати от "Възраждане" и гости на балкона в пленарната зала вдигнаха плакати с надпис: "Македония е България”, а председателстващият заседанието Атанас Атанасов ги помоли да ги свалят, за да не се налага да ги изведе от зала с помощта на квесторите.

"Днес е чудесен ден за македонска сватба - булката е Русия, а зестрата се плаща в копейки", коментира Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Румен Христов от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че добрият договор е тогава, когато и двете страни са малко недоволни.

Така след над 4 часа спорове по българо-македонския въпрос - депутатите приеха предложението на Христо Иванов. "За" гласуваха 170 депутати, "против" - 37, въздържали се народни представители 21.

Условията за подкрепа в предложението на ДБ:


  • Ефективно изпълнение на договора за добросъседство

  • Гарантиране на правата на българите в РСМ чрез тяхното вписване наравно с другите народи в Конституцията

  • Нищо в процеса на присъединяване не може да бъде тълкувано като признание на съществуването на македонски език

  • Европейски гаранции за изпълнение на условията на България.

  • Официално: Правителството може да приеме офертата "Макрон".

Facebook logo
Бъдете с нас и във