Банкеръ Daily

БСП ще предложи

НС да задължи правителството да внесе актуализация на бюджета

Ръководството на парламентарната група на „БСП за България” и членовете на Бюджетната комисия в парламента от групата на левицата се срещнаха със синдикатите КНСБ и „Подкрепа”, и шестте работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Конфедерация на независимите синдикати в България.

На срещата бяха обсъдени икономическите и социалните последици от ковид кризата, Планът за възстановяване и устойчивост, и необходимите спешни мерки.

„Правителството в оставка на Борисов не желае да изпълнява функциите си и това е огромен риск за държавата, икономиката и домакинствата. Затова правя 2 конкретни предложения за решения, които внасяме веднага в Народното събрание. Първото е парламентът да задължи Министерски съвет да внесе актуализация на бюджета, с която да се гарантират средства за антикризисни икономически и социални мерки до края на годината. Второто е парламентът да задължи Министерски съвет да внесе в европейските институции в срок до края на април Плана за възстановяване и устойчивост. Той се нуждае от корекции и подобрения, за които БСП има конкретни предложения, но с оглед спазване на срока правителството на Борисов да поеме отговорността, за да не се допусне закъснение във финансирането на България“, заяви Корнелия Нинова, след като представи позицията на левицата по обсъжданите въпроси.

Синдикатите и работодателските организации се обединиха около тези предложения като най- правилни в този момент.

"Ще потърсим диалог с другите парламентарни групи, в името на това да защитим българския национален интерес”, каза още Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във