Банкеръ Daily

"Възраждане" иска:

НС, а не кабинетът да обявява извънредна епидемична обстановка

ПГ на "Възраждане" внася промени в Закона за здравето, с които предлага парламентът, а не правителството да обявява извънредна епидемична обстановка и въвежда изисквания като например за зелен сертификат.

В предложените промени е записано и че се отменя всяка възможност за задължителна ваксинация.

Лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че промените ще допринесат за "връщане към нормалния начин на живот".

По-рано днес партия ГЕРБ обяви, че внася проект на решение за пълна отмяна на зеления сертификат. От партията настояват в заповедта на служебния министър на здравеопазването да отпадне изискването към всички граждани, щом депутатите отказват да го изпълняват.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини новото мнозинство в парламента в двоен стандарт.

Според ГЕРБ, въпреки че не са сформирани редовни парламентарни комисии, председателят на НС трябва да постави предложението им за гласуване в зала. 

На днешното си заседание сутринта депутатите не одобриха предложение на партията за въвеждане на изискване на зелен сертификат за достъп до Народното събрание след няколкодневни дебати по въпроса.

Заседанията на Народното събрание и достъпът до сградите ще бъдат без изискване за зелен сертификат, реши мнозинството от депутатите.

Народните представители под карантина ще участват в заседания дистанционно, реши парламентът. Предложението на група представители на „Продължаваме промяната“ беше прието със 155 гласа „за”.

От ГЕРБ искаха към текста да бъде добавено и въвеждане на зелен сертификат за вход в парламента. Тяхното предложение, което доведе до тридневни дебати, обаче не беше прието след гласуване и прегласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във