Банкеръ Daily

Общество и политика

НПО-секторът е напът да се сдобие с консултативен орган към Министерския съвет

Дългоочакваният от неправителствения сектор консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на политики, подкрепящи развитието на гражданското общество, най-накрая ще бъде учреден през тази година. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество. След това кандидатираните дружества ще бъдат подложени на национално гласуване, което ще определи представителите на НПО-сектора, които да членуват в консултативния сектор.

 Създаването на Съвета за развитие на гражданското общество е следствие от влезлите в сила в началото на 2018 г. промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Консултативният орган към МС ще дава становища по местни и национални проекти на актове, закони, стратегии и планове, свързани с дейността на гражданските организации.

Освен това ще прави ежегоден преглед на потребностите и проблемите на неправителствените обединения и отправя препоръки към местните и национални власти за подобряване на взаимодействието с тях. Също ще определя ежегодно приоритети и организира процедури за кандидатстване за финансова подкрепа на проекти с обществено значение на юридически лица с нестопанска цел.

"Съветът за развитие на гражданското общество ще се състои от 15 членове, като председател ще е вицепремиерът Томислав Дончев", обясни Ива Таралежкова, председател на управителния съвет на форум “Гражданско участие“, една от организациите, която настоява за подобен консултативен орган, и която провежда разяснителни срещи сред неправителствения сектор за дейността му.

Срокът за регистрация на гражданските организации за участие в избора на Съвета за развитие на гражданското общество и за заявяване на желание за членство в него е 15 работни дни, а процедурата за избор на членове на Съвета чрез гласуване продължава в рамките на 10 работни дни. Поканите за регистрация и за гласуване са официални и се публикуват на Портала за обществени консултации към МС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във