Банкеръ Daily

Румен Радев:

Новото управление има необходимост от силен социален вектор

Новото управление има необходимост от силен социален вектор. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с представителите на ПГ на БСП. 

"В момента провеждаме третият цикъл консултации за съставяне на правителство тази година – надявам се да бъде последен. БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи в интерес на задкулисието и корупцията. Хилядите социалисти го доказаха по време на парламентарните и на президентските избори. Двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията, дадоха възможност за стабилизация в условията на кризата, за скъсване с пороците на миналото, за формирането на нов тип управление от хора с различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България", заяви Радев.

"Високо ценя положителната оценка, която дадохте на тази формула само преди няколко месеца, когато даже предложихте служебното правителство да продължи като редовно. Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа - за излъчване от българския парламент на едно ефективно и устойчиво редовно правителство. Вярвам, че във вашата принципност и последователност оценявате извършеното до момента и ще дадете своя принос то да бъде продължено", посочи още президентът.

Радев подчерта, че обществото ни е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства, с бедност в резултат на порочен управленски модел до момента. "Надявам се, че вие ще имате сериозен принос за решаването на тези проблеми, защото новото управление има необходимост от силен социален вектор. Такива са и очакванията на българското общество от БСП. Намирам там поле за много работа в новото правителство от страна на БСП", отбеляза той. 

По думите му за успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта. "Проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен и за мен е важно да знам в каква степен това убеждение се споделя от вас и какво сте готови да предложите за разрешаването и на този проблем", каза още Радев.

"Ние разбираме отговорността на момента, отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме заявявали, че в момента България се нуждае от работещ кабинет и от редовно правителство", каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

"Положихме усилия и досега в проведените разговори в експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа в две – спешни мерки, които трябва да се предприемат веднага с оглед на трите кризи, които връхлетяха България – икономическа, социална и здравна, и дългосрочното ни виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори", добави тя.

"Най-важното е да има редовен кабинет и веднага да започнем работа по бюджета. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев. "Положихме всички усилия при преговорите на експертните групи и сега, при политическите разговори за съставяне на правителство", отчете Нинова.

Според нея важното в момента е да има работещ парламент, а основната задача е  да започне работа по бюджета.

„Разбираме отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме посочвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Разговорите продължават и в момента. Ще положим усилия докрай за съставяне на редовно правителство и да има работещ парламент. За нас е най-важно да се почне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да не допускаме повишаването на цените за електроенергия за битовите потребители", посочи Нинова.

Според лидера на партията проблемът в прокуратурата е системен. „Би трябвало да се ограничат правомощията на главния прокурор, независимо от това кой е той. Трябва да се наложи контрол в актовете на главния прокурор, да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, да се промени начина на работа на КПКОНПИ", поясни Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във