Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА ВИДАХИМ ПУСКА КОНВЕЙЕРА

Производствените мощности на Видахим ще заработят отново в понеделник (бел. а. - 10 август), заяви пред в.БАНКЕРЪ назначеният преди две седмици за изпълнителен директор на комбината Иван Ванков. Поставеният през 1996 г. в списъка за изолация видински завод от няколко месеца изпитваше сериозни трудности с доставката на суровините, което наложи ново прекратяване на работата в края на миналия месец. Вероятно затова някои отдадоха спирането на ТЕЦ-а и Завода за автомобилни гуми, които са част от Видахим, именно на липсата на суровини. Всъщност спирането на производството според директора Иван Ванков се дължи на наличието на огромно количество готова продукция, която трябва бързо да се продаде и едва тогава заводът да заработи отново. Другият основен завод на Видахим - за полиамидните влакна, също не работи от 20 юли по подобни причини.


Веднага след назначаването на новото ръководство на Видахим (28 юли) то се зае да изпълни докрай вече приетата оздравителна програма и да подобри финансовото състояние на химическия комбинат. Малко преди това правителството отпусна на комбината 1 млрд. лв. за закупуването на суровини.


Испанска фирма е проявила интерес да подпомогне възстановяването на производството на полиамидни влакна по собствена експериментална програма, която всеки момент ще влезе в действие. Ако резултатите са добри, това ще е предпоставка да бъдат обсъдени конкретни проекти за съвместно производство и не е изключено испанците да участват в наддаването за държавния дял във видинския химически комбинат.


Във Видахим юли ще се запомни и със започналите драстични съкращения на персонала. За последните три седмици бяха освободени от работа над 650 служители от наетите в комбината 4600. Съгласно оздравителната програма на завода от миналата година до края на 1998 г. числеността на персонала във видинската фирма трябва да бъде сведена до 1000 души. Съкращенията може да се окажат значително по-малки, стига да успеем да постигнем предвидените добри финансови резултати, заяви Иван Ванков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във