Банкеръ Daily

Общество и политика

Новото правителство: Борисов премиер, Реформаторите със шестима министри, АБВ - с един

ГЕРБ и Реформаторският блок се договориха за състава на правителството и издигат Бойко Борисов за премиер. Това стана ясно след поредните разговори между двете политически сили в Народното събрание.

Бъдещият кабинет ще има трима вицепремиери и осемнайсет министри.

Един вицепремиер и шестима министри ще бъдат излъчени от Реформаторския блок, а един министър ще бъде от АБВ.

"Днес ГЕРБ посочи своя лидер за министър-председател и получиха подкрепата на Реформаторския блок", обяви след срещата лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев. Той обясни, че след разговорите днес общото мнение на двете формации е, че Борисов е най-подходящият вариант за постигане на стабилно мнозинство. На Патриотичния фронт и АБВ също ще се разчита за това.

"Нямаме принципни различия по темите, които обсъждахме", категорична бе Румяна Бъчварова от ГЕРБ. "Предстоят тристранните ни срещи с останалите партньори, с които ще търсим мнозинство", каза още тя. По думите й, програмната декларация ще бъде публикувана след като бъде подписана.

„Чувстваме се зависими от българските избиратели. Искаме да съставим правителство, което да отговаря на тяхната воля. Мандатът на управление на новия кабинет ще е пълен“, каза още Бъчварова.

"Имената на министрите няма да бъдат съобщени, докато не бъдат съгласувани и одобрени от отделните парламентарни групи", уточни Радан Кънев, като увери, че самият той няма да бъде министър.

"Нищо в това Народно събрание не е комфортно и затова на откриването на пленарната сесия казах, че това дава много добра възможност да осъзнаем, че парламентът е поле на компромис, а не поле на конфронтация. Това да не бъдем зависими от ДПС е било определящо от датата 5 октомври до ден днешен и за в бъдеще“, каза още Кънев.

По време на днешните преговори е обсъден и въпросът за бъдещите областни управители. Засега е постигнато съгласие само за принципа, по който ще се назначават, а имената ще бъдат разглеждани на по-късен етап. Обсъдено е било и създаването на няколко парламентарни комисии, както и разделянето на икономическото министерство на три – икономика, енергетика и туризъм.

Решенията в бъдещото правителството ще се взимат с консенсус в парламентарен формат и консултативен към Министерския съвет.

Предстоят консултации за подкрепа на програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок от други политически сили.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във