Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВОТО ФИНАНСИРАНЕ НА ПАРТИИТЕ МОЖЕ И ДА ОСИГУРИ КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО

Преди следващите парламентарни избори със сигурност ще бъде гласуван нов закон за регистриране и финансиране на политическите партии. Според идеята на комисията Антимафия той трябва да гарантира абсолютната независимост на българския политически елит от мръсни и по-изпрани пари на едри бизнесмени. За данъкоплатеца това означава, че държавната хазна ще поеме доста тежкото бреме за издръжка на маститите ни политици. Как ще стане това в условията на Валутен борд е все още открит въпрос и за премиера, и за финансовия министър. И все пак предложението произтича именно от тях и това означава, че много скоро ще бъде прието и реализирано.


За неизкушения наблюдател най-любопитният въпрос не е свързан толкова с борда, колкото със собствения му джоб. Въпреки че на много места по света законите регламентират държавното финансиране на партиите, някак странно изглежда, че българските политици се сетиха за тази практика точно сега, когато най-близките избори са поне след две години, а истински разточителното харчене е именно в предизборните кампании. Разбира се, би могло да се предположи, че най-после депутатите са решили да не чакат последния момент, за да решат проблема. Но извън това предположение мотивите изглеждат вече по-различни.


Новата идея като че ли има по-тясна връзка с предстоящия дебат за промени в конституцията, отколкото с предизборните разноски. Напоследък премиерът започна твърде често да повтаря, че партиите, които не подкрепят промяната в чл. 149 на конституцията и защитават корупцията, няма да влязат в следващия парламент. И тъй като тази заплаха трудно може да бъде адресирана към БСП, изглежда, че капанът е подготвен за Обединението за национално спасение и българския Бизнесблок.


Не е тайна нито за обществото, нито за управляващите с какви пари се издържат тези организации и чии интереси защитават техните депутати. Не е тайна и какво мотивира тяхната открита конфронтация срещу много от промените, които управляващите осъществяват в икономиката и бизнеса. Достатъчно откровено беше заявено и нежеланието им да подкрепят промените в конституцията. А част от народните представители на ОНС дори неприкрито застават зад позициите на главния прокурор Иван Татарчев в двубоя му с изпълнителната власт. Всичко това достатъчно убедително обяснява желанието на синьото мнозинство да създаде механизми, с които да пречупи конфронтационния ентусиазъм и на националните спасители, и на жоржовите бизнесбратя. Едва ли беше случайна словоизлиятелността на Иван Костов преди няколко дни, когато обясняваше трудностите при обмислянето на промените в начините за финансиране на партиите. Според думите му излиза, че колебанията на инициаторите са съсредоточени най-вече в определянето на статутът на тези две политически организации. Бизнеспартията няма парламентарна група, а ОНС пък има парламентарна група, но не е ясно какъв политически субект стои зад нея.


От това, как ще бъде определен статута на тези две политически организации, наистина зависи и влизането им в следващия парламент. Законът за финансиране на партиите при всички случаи ще прави сериозна разлика между парламентарни и непарламентарни партии. Известно е и в коя група ще отидат големите пари. Колебанията на управляващите на практика са знак към депутатите на ОНС и БББ, че могат и да не попаднат в печелившата група. А без пари нито рангът на бизнесмени, нито титлите на национални спасители ще им помогнат да влязат в 39-то Народно събрание.


Сто и осемдесет гласа са необходими, за да мине промяната в конституцията още при първото обсъждане. Управляващите държат много на широката подкрепа и ще направят всичко възможно, за да я осигурят. И ако това все пак не стане два месеца след първото обсъждане, предложението вече ще се нуждае само от 161 гласа, за да бъде прието. Гласовете на ОДС, Евролевицата и на хората на Христо Иванов са напълно достатъчни за оформянето на необходимото мнозинство. Въпросът е кои партии ще се подредят сред победителите при промяната на 149-и член.

Facebook logo
Бъдете с нас и във