Банкеръ Daily

Общество и политика

Новото 46-о Народно събрание започва работа утре

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе първото си заседание на 21 юли 2021 г. от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото народно събрание това е Мика Зайкова. Тя откри и краткотрайното 45-о Народно събрание. И въпреки мъдрите напътствия, които отправи към народните избраници, в кроя на почти едномесечната му работа беше принудена да признае, че е била лоша орисница.

,Аз пак съм най-старото нещо и ще трябва да откривам. Нямам още подготвена реч'', посочи сега Зайкова пред БНР.

"Много искам да има правителство, защото народът вече няма да чака, а работа ни чака много. Да, изборите са демократична процедура, ама на народа май му омръзна вече да ходи на избори. Да се надяваме на здравия разум", каза още Мика Зайкова, избрана за депутат от ИТН на Слави Трифонов. 

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят председателите или представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.

Ден преди свикването на 46-тото Народното събрание партиите се очаква да преговарят.

Парламентарните групи се събират, за да обсъдят кандидатурите си за председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Вчера стана ясно, че новият парламент ще продължи да работи в старата сграда на Народното събрание.

Днес официално в "Държавен вестник" излезе указът на президента Румен Радев за свикване на новия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във