Банкеръ Weekly

Общество и политика

Новосъздадената комисия "Бисеров" ще разследва и срещите на Борисов с Петното

След няколкочасови спорове и взаимни нападки депутатите решиха да създадат временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, довели до внезапното подаване на оставка на Христо Бисеров от всички заемани постове в Народното събрание и ДПС. Народните представители ще разгледат и образуваните наказателни производства за престъпления, свързани с изпиране на пари, подаване на декларации с невярно съдържание от страна на ексдепутата. Комисията „Бисеров“ ще търси и доказателства за неправомерното изтичане на информация по скандала от българските служби за сигурност към "Боянските сараи". За създаването със „за" гласуваха 177, а трима се обявиха „против".

Комисията обаче ще разглежда и анализира срещите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Бисер Миланов-Петното, като за това решение гласа си дадоха 120 народни представители, а 81 се обявиха против.

Първото предложение за разширяване на дейността на комисията дойде от редиците на ДПС. Йордан Цонев поиска да се установят и всички факти и обстоятелства, свързани с кореспонденция между Бойко Борисов и Бисер Миланов– Петното. Преди дни в медиите се появиха информации, че Петното се е срещал с Борисов в дома му в Банкя. Лидерът на ГЕРБ обаче отрече да се е състояла такава среща.

В атака срещу управляващите се спуснаха и народните представители от ГЕРБ. Красимир Ципов поиска комисията да се занимае и с данните за срещи на Бисер Миланов с премиера Пламен Орешарски, както и с председатели на комисии и журналисти. Очаквано предложението му обаче беше отхвърлено. Не мина и предложението на Десислава Атанасова да се проучи защо съпругата на лидера на БСП Моника Йосифова е трябвало да върне пари по рекламен проект на Европейския парламент.

Освен, че скара управляващото мнозинство и опозицията дебатът за създаването на временната анкетна комисия премина и през идеи да се разследва цялото управление на Иван Костов, приватизационните схеми, действията на Емел Етем като министър по бедствията и авариите и други скандални случаи през последните години. Друго предложение пък беше свързано с разследване на злоупотребите на бившите депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков, който вече излежава присъдата си във Варненския затвор.

От "Атака" подкрепиха създаването на комисия "Бисеров", но според тях комисията трябва да разшири обхвата си до „годините на прехода“ и управляващите по това време.

За гласност на случаите, съд и да няма чадър над никого призова червеният ддепутат Петър Мутафчиев. „Нека не прехвърляме вината върху някого, настоя той и призова да не се нарочва някой за "черната овца на парламента"“, каза още той.

 Комисията „Бисеров“ ще се състои от 12 народни представители и ще работи цели три месеца. Нейн председател ще е депутатът от БСП Сияна Фудулова. От левицата в комисията влизат още Атанас Пъдев, Кирчо Карагьозов. ДПС ще се представлява от Янко Янков, Хамид Хамид и Ахмед Башев, а „Атака“ – от Любомир Владимир, Деница Гаджева и Калина Балабанова. От ГЕРБ членове са Веселин Вучков, Стефан Дедев и Снежана Дукова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във