Банкеръ Weekly

Общество и политика

Новоназначеният посланик на България в Индонезия посети БТПП

Новоназначеният посланик на България в Джакарта - столицата на Индонезия, Сергей Минчев се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. Гостът бе запознат с дейностите на организацията, свързани с подпомагането на българския бизнес, организиране на панаири и изложби, бизнес посещения в чужбина, функционирането на търговския регистър на палатата.

Дискутирано е и бъдещото сътрудничество, обмена на икономическа информация между БТПП и посолството в Джакарта. Отбелязано е и предстоящото провеждане по-късно през годината на сесия на смесената комисия между двете правителства, за което палатата ще окаже пълно съдействие.

Посолството ни в Индонезия покрива също така и страните Сингапур, Малайзия, Бруней и Източен Тимор, първите две от които имат много сериозен потенциал за български бизнесмени, които искат да излизат на международния пазар. Палатата поддържа добри връзки със сродни организации в тези страни и е на разположение за осъществяване на добри идеи за сътрудничество или експорт.

Индонезия, официално Република Индонезия (на индонезийски: Republik Indonesia) е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Съставена е от 17 508 острова и 32 провинции. С население от 238 млн. души, Индонезия се нарежда на четвърто място в света по населеност и е най-голямата мюсюлманска страна. Тя е президентска република, с избирани от народа президент и правителство. Държавният глава е ръководител на правителството и върховен главнокомандващ армията. Висш законодателен орган на държавата е Народната консултативна асамблея, която се състои от две камари: Камарата на народните представители с 550 депутати и Съветът на регионалните представители със 128 члена. Основни политически партии понастоящем са: партията ГОЛКАР (създадена от бившия президент Сухарто) с мнозинство в Камарата на представителите и Демократическата партия на борбата (подкрепяща бившия президент Мегавати), която е втората политическа сила в парламента.

Индонезия има сухоземни граници с Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор. Тя е сред страните-основателки на АСЕАН и е една от 20-те най-големи икономики в света (Г-20). По номинален Брутен вътрешен продукт се нарежда на 18-то място в света, а по паритет на покупвателната способност - на 15-то.

По време на Великите географски открития мюсюлмани и европейци-християни влизат в конфликт за ресурсите на индонезийските острови, най-вече подправки, чай и каучук. От 1800 до 1945 година Индонезия е колония на Нидерландия, а четири години след края на Втората световна война официално става независима страна. От 1945-а на власт е Сукарно, чието слабо управление продължава до 1967 г., когато е свален от власт и управлението поема Сухарто. Той управлява страната с желязна ръка до 1998 година, когато се случват демократични промени.

На територията на Индонезия има голям брой етнически, езикови и религиозни групи, от които доминиращата са яванците. Въпреки това комплексната индонезийска идентичност е възприела исляма и индонезийския език като сплотяващи атрибути на населението. Въпреки, че религиозната свобода за всеки гражданин е предвидена в индонезийската конституция, правителството официално признава само шест религии - исляма, протестантството, католицизма, индуизма, будизма и конфуцианството.

Въпреки огромното население и гъстотата му, Индонезия е на второ място в света по биоразнообразие и има обширни дъждовни и тропически гори. Само около 10% от земята й се използва за селскостопанска дейност. В Индонезия има много палми и каучукови дървета. Страната произвежда голям брой продукти от палмово масло и е основен доставчик на естествен каучук. Освен това тя разполага с разнообразни полезни изкопаеми и минерални ресурси, но голяма част от населението продължава да живее в бедност, а развитието на потенциала й е възпрепятствано от корупция, сепаратизъм и природни бедствия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във