Банкеръ Daily

Общество и политика

Ново затягане на мерките и в София от утре

Столичната Регионална здравна инспекция издаде заповед за въвеждането на временни противоепидемични мерки, които влизат в сила от утре – 12 март.

От заповедта става ясно, че се преустановяват присъствените учебни занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас, както и в университетите. Прекратяват дейности школите по узкуства и интереси и извънкласни занимания. Изключение се прави за занималните за ученици между 1 и 4 клас.

Малолетни и непълнолетни могат да посещават търговските центрове, включително моловете, само ако са придружени от пълнолетно лице.

Носенето на защитни маски на закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито и др.

Посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и осигуряване на физическа дистанция от 1.5 м. Не се допускат повече от 6 човека на една маса. Задължително носене на защитни маски от персонала на заведенията и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 22.00 часа. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 е в редица градове, но този път решенията не се взимат централно. Локалният подход за овладяване на кризата влезе в действие. По-строгите мерки се въвеждат и във Варна, Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Плевен, Ямбол и Сливен.

Днес в Благоевград и Плевен, където се предвиждат по-строги мерки, недоволни излязоха на протести срещу затварянето на фитнес залите и моловете.

Сред недоволните в Благоевград бе и бодибилдинг шампионът Георги Георгиев, който е и фитнес инструктор. Според него залите не са разпространител на заразата. Той обясни, че тренира по два пъти на ден, а освен има и тренировки с клиенти."Което прави минимум шест часа присъствие в залата. Преди два дни ми излезе поредният кръвен тест, който показва, че не съм бил болен от коронавирус и не съм болен в момента. Ако фитнесите бяха толкова опасно място, аз щях да съм първият заразен", каза той пред бТВ.

В Плевен на протест излязоха и собственици на заведения и магазини. Сградата на местната здравна инспекция бе замеряна с пасти и торти от "нереализирана продукция" на местен бизнесмен, съобщи Нова телевизия. На протеста бяха собствениците на трите мол-а в града, както и десетки други недоволни, че бизнесите им ще затворят. Един от най-големите проблеми според тях е, че когато местната РЗИ ги затваря не им се полагат никакви обезщетения.

"Третата вълна на коронавируса е налице навсякъде, особено на Балканите. 14-дневната заболеваемост в България е 380 на 100 000 души население, което ни отрежда на 5-о място на Балканите и на 16-о място в Европейския съюз", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Водещите области по заболеваемост от COVID-19 са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. Най-ниска  заболеваемост се отчита в областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич.

"Нещата не вървят в правилна посока, трябва да се вземат мерки", подчерта председателят на Националния оперативен щаб и шеф на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски. "Особено важно е хората да спазват дистанция, да избягват публични събирания. Прави впечатление, че при предишните пикове наблюдавахме семейства, в които един-двама членове не бяха заразени. В момента наблюдаваме семейства, заразени в пълен комплект", добави шефът на НОЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във