Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВО НАДБЯГВАНЕ ЗА КАПИТАЛА

Едва поели си дъх от титаничните усилия, които положиха, за да достигнат капиталова база от 10 млрд. лв., банките трябва отново да се подготвят психически за преодоляването на нови още по-големи капиталови бариери. Говорим за частните банки, защото държавните и ОББ трудно могат да бъдат уплашени от каквито и да е нови равнища. По предварителни данни капиталовите бази на БУЛБАНК и ОББ към края на юни тази година са над 200 млрд. лв., на ДСК над 90 млрд. лв., а тези на ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК, БИОХИМ и Пощенска банка са между 30 и 50 млрд. лева.


Съвсем различно е положението при повечето частни банки, които трудно успяха да съберат до края на юни минимално изискуемите 10 млрд. лева. За тях новината, че предстои ново преследване на по-високи капиталови нива, дойде като студен душ. В матрицата за тригодишното споразумение с МВФ подобни изисквания няма. Там бе записан само ангажиментът, че до края на 1998 г. капиталовата им адекватност трябва да е 10% (при досегашни 8%), а в края на следващата година - 12 процента.


Неприятната за много банки новина за предстоящото увеличаване на капиталовата база съобщи управителят на БНБ Светослав Гаврийски след заседанието на Съвета за валутна политика в четвъртък (9 юли). По този начин ще се увеличи стабилността на банките и възможността им да финансират по-големи и по-добри проекти. Тези, които не могат да увеличат капитала си, трудно ще просъществуват и ще трябва да помислят за консолидация с други банки, коментира г-н Гаврийски, но се въздържа да отговори какви ще бъдат новите изисквания за капитала и сроковете за постигането им. Ще припомним, че в началото на 1997 г., когато се договаряше петото стенд-бай споразумение, в един от вариантите му бе записано, че до края на 1999 г. капиталът на банките трябва да е равен на 11 млн. ЕCU, а в края на 2000 г. - на 22.5 млн. ЕCU. Ако тази схема влезе в действие, до края на 1999 г. всички банки ще трябва да достигнат капиталова база от 20 млрд. лв., а година по-късно - 45 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във