Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВО НАЧАЛО ЗА ГОСПОДИН ВСЯКА НЕДЕЛЯ

Кеворк Кеворкян: Натрупал съм безценен опит от всички уродливи форми на постсоца

Последната клюка около Кеворкян е, че наскоро е напуснал офисите си в столичния паркхотел Москва и сега ръководи бизнеса предимно по мобилния си телефон от прохладните заведения на хотел Кемпински-Зографски чрез няколко сътрудници. Облеклото му издава предпочитание към скъпите дрехи в спортен стил. Според бившите му колеги отличната му физическа форма е загадка при крайно нездравословния му живот.дължи на стриктното придържане към екологично чистите храни и към здравословния живот. Живее близо до Бизнесклуба в Бояна. Все още някои от фирмите се водят на адреса на мезонета му в Зона Б-5.


Ревниво отбягва темите за личния си живот. Не мога да попадна в обхвата на въпроси от типа на познатата вестникарска рубрика Какво вечеряхте- подчертава той. - Бруталността на съвременните медийни форми и герои позволява само един отговор на такъв въпрос: Не вечерях. Солидарен съм.


В телевизията са запомнили Кеворкян с нежеланието му да плаща големи заплати, с педантичността и с това, че мрази да му задават въпрос, на който не може да отговори с да и не. Обичал да черпи служителите си по време на делови обеди.


Сега непредубеденият му събеседник го намира малко уморен. Не, отегчен - поправя той. Всеки жест и дума подсказват за огромната му начетеност и колосално количество съхранена информация. Създава впечатление, че няма тема, на която не е обърнал внимание.

nbsp;


Кой ще спечели конкурса за честотата, на която някога се излъчваше съветската, а сетне руската телевизия - ОРТ? След като МС обяви надпреварата, медийният шум временно затихна, а напрегнатата подготовка ще нажежи докрай единствено лятото на кандидатите. Редовият зрител засега все още е по-зает да открива приликите и разликите в сценичното поведение на Къци Вапцаров, преминал първи от Ефир 2 в новата телевизия на Мърдок - bTV. Не изглеждат особено развълнувани от темата и експертите от Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД), както и колегите им от Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ). Но за тях определянето на победителя ще е свързано с поредните правно-икономически казуси, гарнирани с политически предпочитания и претенции.

Въпросът кой

засега е без отговор. Но журналисти и медийни експерти тръпнат от любопитство да разберат дали в надпреварата отново ще се включи човекът, който през 80-те години бе лицето на българската телевизионна журналистика? Дали предстоящите събития ще върнат

в центъра на телевизионния водовъртеж

Кеворк Кеворкян? Или напротив - ще го изтласкат далеч от него, в периферията и спокойствието на мемоаристиката.


Дни преди старта на първия конкурс - за Ефир 2, в късната есен на миналата година от Националния съвет за радио и телевизия съобщиха, че сред кандидатите да изграждат частна телевизия с национално покритие е и смесеното дружество Медиа броудкастинг сървисис. Името му не подсказа нищо на аудиторията, а медийните експерти не дадоха големи шансове за успех на тази кандидатура в първоначалните си прогнози. Макар че сред учредителите му бяха две добре известни на специалистите имена - на шведската медийна групировка Модърн таймс груп (Modern Times Group), собственик на популярния от близкото минало у нас тв канал TV 1000, и на инвестиционната компания ЛоджикИнвест.


Интересът на нашите експерти към този кандидат нарасна многократно едва след уточнението, че български партньор на скандинавците и на инвестиционната групировка ЛоджикИнвест е фирмата Зодиак ВН, собственост на Кеворк Кеворкян. Така името на бившия водещ на емблематичната Всяка неделя отново се появи в пресата след неколкомесечно отсъствие от обществената сцена. За последно то бе забъркано в скандал около свалянето на Всяка неделя от екрана на Ефир 2 през март 1999 година. Тогава шефката на БНТ Лили Попова обясни решението си с това, че спира предаването поради изтичане на срока на договора му като външна продукция.

Кеворкян бе нанесъл удара си

когато заведе дело срещу телевизията за над 900 рекламни минути.


Разривът се доказа още веднъж, когато роденият в Сливен бивш кадър на националната медия не бе допуснат до конкурса за външни продукции, проведен в края на 1998 година. Кеворк отпадна след първия кръг, защото в плика му имаше само четири празни листа, заяви тогава в печата Валя Ахчиева, шеф на комисията за приемане на предложенията.


Самият той обаче обяснява събитията по друг начин. Това не бяха празни листа, а листа, които обгръщаха имената на 20 рубрики в проекта ми. Желанието ми бе да не бъдат четени от всеки, а от хората в комисията. Към ден днешен виждам, че някои от идеите ми вече имат живот.


Междувременно Кеворкян се намеси пряко в борбата за втория национален оператор (със създаденото на 19 октомври 1999 г. акционерно дружество Медиа броудкастинг сървисиз) и подсказа, че

амбициите му вече са много по-големи

от това да е редови създател на предаване в БНТ. Дружеството бе едно от трите, стигнали до последната фаза в битката за Ефир 2, спечелена впоследствие от компанията Болкан нюз корпорейшън на австралийския милиардер Рупърт Мърдок. За хората около Кеворкян и за другия губещ кандидат ТВ 2 ООД - обединение между медийната групировка SBS и Европейската банка за възстановяване и развитие, остана правото да покриват страната чрез кабелни и сателитни системи.


Но Медиа броудкастинг сървисиз не прие безропотно решението и оспори лиценза на Мърдок няколко часа преди крайния срок за официалното лицензиране на победителя - 17 януари 2000 година. Представителят на шведската Модърн таймс груп и председател на съвета на директорите Питър Рафтъл внесе във Висшия административен съд жалба срещу издаването му. Тогава той отказа информация за съдържанието на жалбата, но бе категоричен, че в процедурата на конкурса има много правни неточности.


Кеворкян вероятно по-добре от всеки друг е знаел, че резултатът от конкурса може сериозно да бъде атакуван. За изненада на журналистите и конкурентите си обаче той не преподписва жалбата в едномесечен срок, с което позволи на Комисията по далекосъобщенията да издаде разрешение за старт на bTV.


С поведението си в случая той обори слуховете, че търси

начин да й отмъсти

неуспеха на конкурса. Не исках да се изявявам в деструктивен план, коментира за БАНКЕРЪ действията си Кеворкян. - Това не ми върви.


Не разбирам защо на някои хора им харесва подобно бутафорно театро - обобщава развоя от първия конкурс Кеворкян. - Натрупал съм безценен опит от всички уродливи форми на постсоца. Този случай бе един шедьовър. Бях подложен на унижението да ми задават тъпи въпроси на първото събеседване, ставахме смешни, но смешни бяха най-вече домакините. Моите чуждестранни партньори пристигнаха с един специален и два редовни полета, а трябваше да отговарят на малоумия. Накрая един от тях ми зададе логичния въпрос: Защо идвахме дотук?


Засега Кеворкян не издава плановете си:

как и с кого ще участва във втория конкурс

но не отрича, че може да е в различна коалиция. Аз съм изключително корпоративно устроен човек и ако мога да създам едно нещо сам или в екип, избирам втория път - разяснява той. - Засега ми е достатъчно да съм сигурен, че изходът на второто лицензиране няма да е така брутално предрешен. Предполагам, че очевидните недомислия ще бъдат избегнати.


Лобирането води до блато и умните хора вече разбраха грешката, която допуснаха. Затова сега започват разговорите каква ще е гаранцията, че частната телевизия ще пази националните интереси и няма да търгува с тях. Само уверенията, че телевизията е комерсиална и не се занимава с политика, няма да свършат вече работа. Но защо свършиха досега?


Очакванията на наблюдателите са, че съюзът Кеворкян - Модърн таймс груп - ЛоджикИнвест ще се разпадне. Към подобни заключения навежда фактът, че досегашната коалиция все още не е огласила съвместна стратегия, след като най-сериозните й потенциални противници от ТВ 2 ООД и Нова телевизия нееднократно потвърждават готовността и непоклатимото си намерение да се включат в новия конкурс за честотата на ОРТ.


В пресата се появиха анализи, че с най-добри позиции да спечели е дружеството, учредено от ЕБВР и скандинавската SBS - TB2 ООД. Самият Кеворкян не изглежда никак обезпокоен от тях, а

мълчанието му е многозначително

Според признанията на неговия партньор Питър Рафтъл за реализирането на първия проект от ЛоджикИнвест са били заделени 20 млн. долара. Разрешението за национален ефир отиде на друг адрес, но по всичко личи, че Медиа броудкастинг сървисиз няма да се възползва и от възможността да направи програма за кабелна и сателитна телевизия, както й разреши ДКД, и ще да пропусне деветмесечния срок за стартиране на какъвто и да е проект. Негов програмен директор трябваше да бъде Кеворкян, но той сам признава, че няма интерес към подобна дейност. Поискана ни бе гаранция от 20 милиона долара за реализиране на проекта и ние я предоставихме, а по-късно със същия лиценз се сдобиха и десетки други оператори, при които за финансов ресурс и професионализъм е смешно да се говори. Нямаме никакво намерение да присъстваме в подобна среда.


Конкурентите му твърдят, че в новото пресяване няма да кандидатства самостоятелно, защото не е в състояние сам да финансира подобна огромна инвестиция. Той обаче настоява

следващият лиценз да бъде разигран на търг

Търгове се правят за банки, които могат да сринат една държава, ако се използват злонамерено. А една телевизия може да съсипе една нация. Пазарното мислене изисква и за телевизионната честота да се проведе търг.


Който знае, че може да създаде интерес към програмата си и да има солидни рекламни постъпления, предлага най-високата цена. Така побеждава професионализмът. Така еднодневки, които участват в обществения живот, ще получат своята порция Райд.


Още преди да направи първото в страната фолкрадио Сигнал+ през декември 1993 г., Кеворкян реализира като издател някои от най-големите удари на книжния пазар и показа

отличен нюх за печелене на пари

Дневникът на Лора Палмър, издаден от издателството му Зодиак, достига почти митичния за българския книжен пазар 350 000 тираж, точно по времето, когато БНТ въртеше сериите на Туин Пийкс. С огромен успех Кеворкян издава и книга за Симеон Кобургготски, първите преводи на историите за британския шпионин Джеймс Бонд.


В зората на демокрацията се прочува със списанието Всяка неделя. В момента не развива работата на издателството, като отрича да е заради подготовката за следващия конкурс. Сега няма нужните пазарни ниши, а аз не съм от хората, които просто се занимават с нещо.

Повече от 21 години

след първия изстрел на Всяка неделя единствено посивялата коса и мустаци издават промените, които времето е нанесло на господин Всяка неделя. Иначе острият кос поглед и иронично смеещите се очи са същите, познати на всички над 25-годишни българи. След първото излъчване на Всяка неделя на 7 януари 1979-а реакциите на аудиторията като цяло са под знаменателя напразно губене на времето, гавра със зрителската аудитория, нарушаване на традицията на някои установени предавания, експеримент за сметка на зрителя. За два-три месеца отношението се променя и през юни зрителският интерес към предаването измества от лидерската позиция вече традиционната за вкусовете на българите по онова време Панорама.


Животът пред камера и ежеседмичните два часа и половина пред около 6 милиона му донасят такава слава и авторитет сред зрителите, че класация на вестник Труд на най-популярните телевизионни лица в края на 90-те години му отрежда безапелационно първо място. При това близо десет години след окончателното му абдикиране от ефира на БНТ. Вторият в класацията е с десет пъти по-малко гласове.


В БНТ разказват, че е спечелил повечето от войните там с помощта на сериозно политическо рамо. Такива приятелства му помагат да се измъкне сух от ситуации като тази с телевизионното студио в изборната нощ през юни 1990 г., на което е водещ и главен организатор. Зрителите не видяха продължението на скандала, вдигнат от тогавашния лидер на СДС Желю Желев по повод изборите в Пазарджик. Твърди се, че решението е взето от Кеворкян, но го отнася тогавашният тв шеф Павел Писарев. След куп сини митинги пред сградата на Сан Стефано 29 и телевизионна пресконференция, инспирирана от Кеворк Кеворкян, Писарев подава оставка. С него си тръгва и Кеворкян.


В БНТ мненията за Кеворкян си остават полюсни. Обединява ги едно - най-големият професионалист, стъпвал някога в сградата й. И напуснал я сякаш завинаги...

Facebook logo
Бъдете с нас и във