Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ново формирование иска да бута ГЕРБ от властта

Ново обединение, което има и политически амбиции, ще бъде учредено и огласено в събота (9 юни) в София. Тогава ще се проведе национална гражданска конференция, на която ще бъде представена програма за ускорено икономическо развитие на България, изготвена от група български професори. Очакват се над 800 делегати от цялата страна, а след края на конференцията по бул. "Черни връх" ще премине шествие под наслов "8 години стигат! Време е за ускорение!". Тази програма ще залегне в платформата за нова визия за развитие на новия политически проект.

Председателят на формацията Димитър Митев посочи пред БНР, че обединението събира по-малки политически партии, няколко пенсионерски съюза и други неправителствени организации, които не виждат друга алтернатива на управлението на ГЕРБ. "Не смятаме, че има друга реална опозиция, която да събори ГЕРБ", подчерта Митев. По думите му, ще бъде следван македонският модел на Зоран Заев, "който срещу 12-годишното властване на Никола Груевски обедини над 30 малки политически формации, успя да отстрани Груевски и да поведе Македония по пътя на по-добрия стандарт на живот и доходи."

"Със сегашния темп на икономически растеж от 2-3% ще продължаваме да изоставаме", смята Митев, който допълни, че "основата от 7 хил. евро БВП спрямо средно 15-20 хил.  в останалите страни от ЕС ни обрича на продължаващо изоставане". Новата ускорена програма за развитие предвижда през 2025-а средната заплата да бъде 2400 лева, минималната 1000, а средната пенсия 800 лева.

За нас е абсурдно европредседателството на България да минава под мотото за интеграция на Западните Балкани", изтъкна още лидерът на новото обединение. "Отидете в Сърбия, в Хърватия, в Македония - да видите как изглеждат техните села, да видите хората какви автомобили карат, как ходят облечени и как тези населени места не са обезлюдени. Обезлюдяването на България е най-голямата опасност", категоричен е Митев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във