Банкеръ Daily

Общество и политика

Новите случаи на Ковид са 3327, починалите - 98

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 3327. От направени 19 059 теста положителни са 17,5%, показват данните на Единния информационен. 86,74%от новозаразените не са ваксинирани.

Броят на починалите след коронавирусна инфекция в България за последното денонощие е 98, а от тях 95,92 процента са били неваксинирани. 

Най-много са новите случаи в София - 889, следват областите Пловдив - с 290 и Варна - с 274.

В болница се лекуват 5707 души, от тях в интензивно отделение 487. Почти 90% от новопостъпилите не са били ваксинирани срещу Covid-19.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 1836 души. 

През последното денонощие са били поставени 5563 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 1 372 723.

Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 14 938. През изминалото денонощие са регистрирани нови 60 случая.

От днес на територията на София влизат в сила новите противоепидемични мерки.

Спират извънкласните занимания за учениците. Посещението на заведения, кина, спортни зали и семинари може да е на пълен капацитет само ако всички в залата или помещението имат сертификати за ваксинация. 

Обучението в училищата в София ще е на ротационен принцип, според заболеваемостта. Решението ще вземат директорите на училища. Прекратяват се обаче извънкласните занимания като школи по танци или езици. Посещенията в моловете ще стават само с пълнолетен придружител или родител.

Правилата в заведенията за хранене са непроменени – дистанция 1,5 метра, до 6 души на маса и работно време между 7:00 и 23:00 часа. На нощните заведения също се дава шанс да работят. Само при едно условие – 100% ваксиниран, преболедувал или тестващ се персонал, като същото важи и за клиентите.

До 30% заетост ще работят кината, театрите, фитнесите, семинарите, музеите и галериите. Ако посетителите и персоналът имат зелени сертификати, ще се работи на пълен капацитет. Включително груповите тренировки в спортните зали.

Семейните тържества ще са с до 25 гости на открито и 15 на закрито.

Спортните състезания на открито и закрито ще са без публика.

Забраняват се организираните туристически пътувания и посещения на обекти и свижданията в болниците.

За пазарите остава изискването за еднопосочно движение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във