Банкеръ Daily

Общество и политика

Новите сертификати ще се издават от понеделник

От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест,  могат да изтеглят своя зелен сертификат от http://www.his.bg, обяви здравното министерство.

Това означава, че националната система още не е готова да регистрира направените вчера промени в заповедите на здравния министър. И днес тя продължава да блокира непрекъснато, забавяйки ваксинацията. Властите обявиха вчера, че заради краткият срок за подготовка до понеделник няма да налагат глоби на хора, които са без зелен сертификат на работните си места.

Промените в изискванията за сертификатите са няколко. Те ще важат само в рамките на нашата страна, тъй като противоречат на европейските правила. Затова с тях няма да може да се пътува в чужбина.

Едната промяна предвижда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължена от 6 на 12 месеца. Според новата заповед преболедуване се доказва с положителен PCR-тест или антигенен тест, като сертификатът е валиден от 11 до 365 дни от датата на теста.

Другата промяна прави реверанс към хората, които в момента се ваксинират, за да изпълнят изискванията за зелен сертификат. Те няма да чакат 14-дневен период от завършване на ваксинацията, за да стане валиден сертификатът им, както е необходимо при пътуване в чужбина. Вместо това се въвеждат три хипотези, като и при трите сертификатът става валиден веднага след поставяне на дозата. Ще се признава сертификат за незавършена ваксинация с двудозова ваксина - това е документът за поставена първа доза, който ще може да се ползва до 30 дни. Веднага ще може да се ползват и обичайните сертификати за еднодозова имунизация и за двудозова.

Премахването на 14-дневния срок няма медицинска обосновка, напротив - до вчера здравният министър обясняваше, че по чисто медицински причини няма как да се направи такава промяна, защото човек няма изграден имунитет през това време. Днес обаче той обясни, че на практика много хора в момента избират "Янсен" чисто по административни причини - за да получат максимално бързо сертификат. Затова се допуска изключение, което ще позволи човек да избере ваксина свободно.

В заповедта има и още две промени, които отстраняват допуснати пропуски поради недоглеждане. Оказва се, че в първата заповед са изпуснати игралните зали и казина, като сега те се добавят към обектите, които могат да работят само със зелен сертификат. При обектите, които могат да продължат да работят без сертификат в моловете като аптеки, банки и пр., са добавени лечебните заведения и ваксинационните пунктове, каквито вече има на няколко места.

Сертификатът е ваксиниран, преболедувал или тест. Той не е синоним на ваксина както го изкарват някои хора. С изненада виждам как някои хора казват защо в последния момент. Сертификатът не е нещо, което е паднало от Луната. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод напрежението около новите противоепидемични мерки. 

От 7 септември е заповедта, в която се казва, че ако съответната дейност осигури вход срещу сертификат, може да действа на пълен капацитет, уточни той.

Пред Дарик Радио министърът каза, че политиците удобно използват ситуацията.

„Стремяхме се през цялото време да прилагаме максимално щадящи мерки, за да позволим на хората да работят, да дадем възможност туристическият бранш да навакса. Имахме натиск да махнем всякакви ограничения. Когато септември месец приложихме противоепидемични мерки, възможно най-щадящите, пак бяхме критикувани. Да си сложим ръка на сърцето – голяма част от хората не спазваха мерките“, заяви той. И коментира, че сега ситуацията е притеснителна и няма как да не се вземат нови мерки.

„Никой не е предпазен от болестта“, предупреди Кацаров.

"Аз не мога да си позволя да бъда популист", категоричен бе той. 

"Не може медицинско лице да създава риск за своите колеги и пациенти", заяви министърът по това, че някои медици не са ваксинирани и се оплакват, че трябва да се тестват, за да влязат на работните си места. 

От изказването на Кацаров стана ясно, че той няма да отстъпи и държи на зелените сертификати. 

"Ние сме поставени под огромен риск - бедствена ситуация. Не искам да ви плаша, но ви призовавам да запретнем ръкави и да спазваме тези ограничения, в наш интерес е. Аз ще поема политическата отговорност, но ние трябва да се стегнем. Оставете политиците - те са в предизборна кампания. Нямам против, но да се справим със ситуацията", призова още министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във