Банкеръ Weekly

Общество и политика

Новите пенсионери изчезват с реформата

Бившият вече финансов министър Симеон Дянков проведе самоволно в края на 2011-а абсурдна и несъгласувана със социалните партньори пенсионна реформа. Един от постулатите й бе, че кандидат-пенсионерите от трите категории труд насилствено трябва да бъдат принудени да стиснат зъби и да се бъхтят с четири месеца повече на година с надеждата да се докопат някак до парите си, заработени с десетилетия къртовска работа. По време на (пост)дебатите председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев от БСП предупреди, че страната ни има едни от най-тежките условия на пенсиониране в целия Европейски съюз, а коефициентът на заетост у нас е паднал драстично до 44%, като много хора остават без работа и не могат да се пенсионират заради непосилните условия, налагани им силово от правителството. Оказа се, че Стойнев е прав. А ексуправляващите освен добре смазана машина за производство на безработни успяха да създадат и центрофуга за пенсионери.


Анализ на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии през 2012-а показва, че новите пенсионери се топят като лански сняг заради сбърканата социална политика. Общо за миналата година пари от осигурителния бюджет са получили едва 89 879 души. Числото е с почти 20 хиляди по-малко от предишната 2011-а, което на практика значи, че един български град почти с размерите на Горна Оряховица е бил принуден да работи на инат заради колективната герберска мания за непогрешимост. Кабинетът Борисов безотговорно прехвърли част от осигурителната тежест на държавата към хората. Идеята на псевдоекспертите бе да увеличат пенсионната възраст, стажа и прослуженото време, за да влеят свежи 6 млрд. лв. до 2020 г. в полупразните сметки на осигурителния институт. По груби сметки, при средна пенсия от 260 лв. за 2011-а поради неизплатените четиримесечни пенсии на въпросните 20 хил. души са спестени през 2012-а едва около 20 млн. лева. При такива темпове на икономии е абсолютно невъзможно да се достигне до крайната цел. Освен ако, вулгарно казано, повечето кандидат-пенсионери не бъдат заставени да умрат от глад, студ и мизерия.


Работещите българи явно са разбрали какво ги чака и преобладаващата част от пенсиониралите се през миналата година са излезли в запас по-рано от очакваното. Някои са се възползвали от възможността за ранно пенсиониране, втори са доказали инвалидност, трети са намерили други основателни причини. Хората вече предпочитат да се пенсионират преждевременно и да се примирят с макар и ниска пенсия, но да оцелеят някак в тежката икономическа обстановка. Повече от половината нови пенсионери нямат навършени 60 години, като средната им възраст пада до 56.2 години. Да припомним, че в най-масовата трета категория труд днес мъжете се пенсионират на 63 години и 4 месеца, а жените - на 60 години и 4 месеца. Тоест получава се разминаване между реално и планирано с около пет годинки.


Освен беден и гладен пенсионерът у нас вече е и нетрудоспособен. През 2012-а общо 27 452 души са получили лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване, като техният относителен дял спрямо останалите им колеги скача до 36 процента. Излиза, че тотално сме се поболели от предишното управление. Другият вариант е още по-нелицеприятен. Може би ТЕЛК комисиите, издаващи удостоверенията за инвалидност, продължават да работят през пръсти, или по-скоро гребат с пълни шепи рушвети под масата.


Максимата сиромах човек - жив дявол е нагледно доказана и от вътрешния отчет на Столичната дирекция Социално осигуряване. Управлението на пенсиите в София през 2012-а е издало 350 разпореждания за неправилно получени пари по вина на гражданите, като надвзетата сума възлиза на 693 520 лева. Възстановени в касата на учреждението за 12-те месеца обаче са само около 150 хил. лева. Най-често нарушителите некоректно попълват декларациите си, укриват положен осигурителен стаж или не съобщават за настъпили обстоятелства, водещи до спиране или прекратяване на пенсията. Някои пък са се изхитрили да получават наследствени пенсии и добавки от починал съпруг, въпреки че са сключили следващ брак. Сигурно е, че с разгара на кризата българите ще стават все по-изобретателни в опитите си да измамят държавата, която пък е все по-брутална в изпразването на джобовете им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във