Банкеръ Daily

Димитър Манолов:

Новите мерки на кабинета са отражение на случващото се по улиците

"Новите мерки на правителството за справяне със социалната и икономическа криза, в резултат на пандемията, са отражение на това, което се случва по улиците, и на това, което някой очаква да се случи." Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

"Мярката за увеличение на средствата за заплата в 28 агенции е нещо, което ние напяваме от 10 години. От 10 години средствата се разпределят по министерства, министерството отделя големия пай и каквото остане - отива надолу по агенциите. По тази причина заплатите в агенциите, които работят на терен, чувствително изостават. Тоест това е трупан от години проблем, но сега се намира някакво решение", подчерта Манолов пред БНТ.

Той призна, че не му е напълно ясно "какъв е крайният план, какво се цели". "То може да се чете между редовете, някак си да гасим пожарчета, възникнали тук и там, с политически привкус", отбеляза синдикалистът и добави, че не знае какво ще се случи в бъдеще.

За бизнеса новите мерки са по-скоро социални и по-малко икономически, заяви пък изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал Добрин Иванов"Повишаване на пенсиите и на заплатите в администрацията целят единствено и само подобряване на статуса и на положението на тази социална група", подчерта той.

Според него икономическите мерки са били лансирани в първия пакет мерки. "За една помощ много по-важно от размера ѝ е дали стига до нуждаещия се навреме. Това не се случи по отношение на икономическите мерки за бизнеса", обобщи Иванов.

Той даде за пример забавянето на мярката за подкрепа на ликвидността. "Стартира известната схема в ОП "Иновации и конкурентоспособност" за подкрепа на микро и малки предприятия, която търпи изключително голямо забавяне, да не кажа драматично. Има около 27 000 кандидати, оценката върви на около 15 000, половината от оценените са сключили договор, а още по-малко са получили парите. Тоест 5 месеца след избухването на кризата парите са стигнали до около 7000 малки микропредприятия."

За него това е недобре обмислена мярка - финансирането не е трябвало да минава през оперативните програми, което прави процедурата тромава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във