Банкеръ Daily

Общество и политика

Новите депутати поеха ангажимент пред активисти за запазването на водите

Активисти на "Грийнпийс" – България се срещнаха с новите депутати точно преди те да положат клетва в първия си работен ден, съобщиха от организацията.

Природозащитниците са обяснили на народните представители, че водните блага на България са подложени на голям натиск от въглищната индустрия и са поискали парламентаристите да поемат ангажимент за справяне с проблема.

Народните представители са се съгласили, че опазването на водите на България, както и бъдещето на енергетиката ни са от голяма важност, но все още никой не е поел ангажимент за по-ранната дата за излизане от въглищната зависимост през 2030 г., уточняват от "Грийнпийс". 

Депутатите символично са получили и по една бутилка "Въглищна вода", напълнена от водни басейни, които са замърсени или в риск от изчерпване заради експлоатацията от сектора.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов също взе бутилка и заяви подкрепа, но не даде конкретна заявка за ангажиране с по-ранна от обявената като индикативна от него и служебния премиер Стефан Янев 2038 г.

"Данните от изследвания са категорични. Водите на България са замърсявани и силно експлоатирани от въглищната индустрия. Ако тази ситуация скоро не се промени, рискуваме създаване на траен недостиг на вода за нуждите на екосистемите. Затова и днес призовахме новите народни представители да приемат студената вода и да заложат по-ранна дата за излизане от въглищната зависимост – до 2030 г.", заяви Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на "Грийнпийс" – България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във