Банкеръ Daily

Общество и политика

Новите COVID случаи отново изпревариха излекуваните

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 910 при направени 12 463 теста, показват данните от Единния информационен портал.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 223 059. Активните случаи са 20 727. Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 3070. Броят на пациентите в интензивни отделения е 276. Излекуваните за последното денонощие са 698. За изминалите 24 часа са регистрирани нови 30 смъртни случая. Поставените ваксинни дози са общо 56 860, от които 2835 за последното денонощие.

През седмицата от Националния оперативен щаб предупредиха, че ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици. Най-големите притеснения на здравните експерти са свързани с разпространението на т.нар. британски вариант на заразата. 

Според изчисленията на математика проф. Николай Витанов в рамките на няколко дни още области ще влязат в т.нар. червена зона.

"Причината е по-скоро новият вариант на коронавируса. Връщането на учениците е фактор, но не основният. Има една граница от 1500 заразени на ден, която не бива да се прехвърля и това е единицата за страната. Тогава, около тази граница, трябва да се вземат мерки, за да не отидем на 2000-2500 случая на ден", коментира проф. Витанов пред bTV.

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1.5 м, сега трябва да стане 2.5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52, обяви в петък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във