Банкеръ Daily

Общество и политика

Новите 10 дни отпуск за учителите, прекарали COVID-19, ще се ползват веднага

Дпопълнителните 10 дни отпуск, които са за всеки един работещ в системата на образованието ще се ползват веднага - след завършен болничен от прекаран COVID-19.

"Веднага означава от следващия ден, а не някога", съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", цитиран от БТА.

Дните ще се ползват еднократно, като може да бъдат и по-малко от 10, уточнява директорът. Освен това те ще се ползват само при желание на лицето. Няма да се прехвърлят, да се отлагат или да се изплащат като обезщетение. 

Стаматов пояснява, че дните ще се получават със заявление от желаещ, със заповед от директор/началник - с вписване основание от Кодекса на труда за платен отпуск, с наредба за удължен отпуск и с писмо на министъра на образователното министерство.

С анекс към Колективния трудов договор, подписан през миналата седмица между Министерството на образованието и науката, и синдикалните и работодателските организации в образованието, беше решено, че на всички работещи в образователни институции, които са преболедували COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск - допълнително над договорения с работодателя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във