Банкеръ Daily

Таско Ерменков

Новината за АЕЦ "Белене" се използва, за да се отбегнат неприятните теми

"Използваме новината за АЕЦ "Белене", за да отбегнем някои други теми, които не са толкова приятни за анонсиране." Това каза депутатът от БСП Таско Ерменков в кулоарите на Народното събрание.

"Първо, аз не бих казал, че това е някаква изненадваща новина, защото още от началото на тази година беше ясно, че трите компании най-вероятно ще се обединят", изтъкна социалистът.

Ерменков посочи, че това е един добър вариант, в който "Россатом" ще бъде компанията, който ще строи ядрената част. Американски ще бъдат турбините и електрическата част, а френски ще бъдат системите за управление.

"Това, че трите компании се обединяват, не означава, че ние имаме на 100% ядрена централа. Първо, не знаем те при какви условия искат да строят, второ - в рамките, които сме определили от парламента, е трудно да се построи ядрена централа. Още повече, че светът не познава практиката да се строи ядрена централа без каквото и да е участие на държавата като гаранции", допълни депутатът.

ДПС се обяви срещу бъдещия консорциум за АЕЦ "Белене". Народният представител от Движението Рамадан Аталай подчерта, че възстановяването на проекта за атомната електроцентрала е най-голямата грешка на енергетиката и на това управление.

"Системата, в момента, която я раздвижват с нови процедури, с нови обществени поръчки, е чиста загуба на време. Обединяването на французи, американци и руснаци да строят АЕЦ „Белене“ и впоследствие да си оставят всички отпадъци в България - с това нещо Движението за права и свободи не сме съгласни", каза Аталай.

По-рано през деня министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че руската държавна корпорация „Росатом“ е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във