Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият зам.-кмет на София ще подобрява качеството на въздуха

Първият ми приоритет е свързан с подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Заедно с още 21 страни в ЕС, в България има превишени норми на фините прахови частици. Това заяви новият зам.-кмет по екология на Столичната община Йоана Христова, която беше представена днес пред журналисти от кмета на София Йорданка Фандъкова. 

"За подобряване на качеството на въздуха ще работим в няколко направления. Ще продължим модернизацията на градския транспорт с идеята той да стане по-привлекателен за гражданите, така че в близко бъдеще повече хора да слязат от автомобилите си и да ползват обществения транспорт", посочи зам-кметът, цитирана от "Дарик".

Според нея автомобилите са сред основните замърсители с фини прахови частици. Тя предвижда въвеждане на нискобюджетни мерки, които обаче са с голям ефект по отношение на качеството на въздуха, като например целенасочен преглед на прогнозите за времето и метеорологичните условия по отношение на засушаване, инверсии и мъгли. 

Ефективна мярка, според Христова, би била увеличаване на честотата на миенето на улиците. Програмата вече е започната от кмета на София, има широк хоризонт и може да бъде продължена и разширена, отбеляза зам.-кметът. 

Като следваща мярка за по-чист въздух тя обмисля въвеждане на щадящи за въздуха отоплителни системи.

"През зимата 60% от фините прахови частици се дължат на отоплението с твърдо гориво - дърва и въглища", обясни Христова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във