Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият Закон за ВиК - Вземи и Кради!

Да ни е честит новият независим регулатор! Още не е готов, но работата се пече с написания от регионалното министерство Закон за ВиК. Досега тази работа беше на КЕВР,. Занапред  надзорът върху водите ще бъде в отделна комисия. Така, представете си, щели да намалят административната тежест за сектора. Като  създавт нова администрация. 

Да оставим обаче администрацията. У нас тя набъбва абсолютно независимо от управленските приказки за свиването й. Нищо не е в състояние да спре роенето на нови комисии, агенции и ведомствени структури. Те намаляват административната тежест дотолкова, че да си създадат работа, с която да оправдаят заплатите и привилегиите си.  В резултат тежестта остава неизменна величина, а данъкоплатецът и поема издръжката на чиновниците.

Приемаме, че има еврорегламент, който трябва да изпълним. В него има добри неща, но пък у нас животът няма нищо общо с европейския. Последните решения на КЕВР за вдигане цената на водата предизвикаха протести. Затова МРРБ предлага промяна в механизма за формирането й с обещанието това да не вдига цената й. Следете логиката!

Въвежда се постоянна компонента, с която ползваш, не ползваш - плащаш. За всички "уязвими потребители" ще има обаче по 50 л дневно безплатна вода. Това се правело, защото сегашната цена не ги защитава достатъчно. Това количество вода прави 1.5 кубика месечно. Потребителят ще плаща само евентуално ползвания допълнителен обем по цената на водния оператор. Безплатно ще му сложат и водомерите.

Всеки грамотен човек знае, че 50 л  вода пълнят три големи кофи. Както и че 1.5 кубика месечно на човек са нормален обем при грамотно ползване и липса на разхищение. Много българи, които си плащат, се вместват в този обем, а онези, които никога не са плащали, ще го получават вече законово безплатно. Броят на социално уязвимите потребители бил около 500 000 души. Ползваната от тях  вода без пари нямало обаче да оскъпи водата на другите.

Защо ли? Защото разходите към водните оператори нямало да се начисляват в сметките, а щели да бъдат поети от бюджета. Онзи същият, който се пълни от кого? Ами от плащащите, от кого другиго! И пак те ще плащат новата такса "Солидарност", с която да се пълни новосъздаден фонд за инвестиции.

Добрата новина е, че щели да предвидят законово възможност да спират водата на крадците. Включително и на цели квартали. Не само на уязвимите крадци, но и на богатите. Точно пък в това най-вярваме, че ще стане. Комунизмът все не си отива, спете спокойно деца!

Facebook logo
Бъдете с нас и във