Банкеръ Daily

Вирусолог към БАН:

Новият вариант на COVID-19 не бива да предизвиква паника

Вирусът на Ковид-19 продължава да се променя. Новият вариант в Южна Африка и Ботсвана, за който беше съобщено вчера, приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32. За сравнение "Делта" вариантът има само 16. Мутациите се намират в шипчето и вирусът може да избегне имунния отговор, а точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела.

Това заяви проф. Радостина Александрова, вирусолог към БАН, и допълни, че паниката е излишна. 

По думите й е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни вирусологът пред БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития вариант на коронавируса. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в спайк протеина, отколкото всяка предишна версия.

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във