Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият социален министър ще преразглежда инвалидните пенсии

Приоритет за социалния министър Бисер Петков ще бъдат реформата в експертизата на работоспособността и очакваният ефект от преразглеждане на инвалидните пенсии. Петков каза това по време на церемонията по приемане и предаване на постове в социалното министерство, съобщи БТА. Очакванията са реформата да е готова в началото на 2018 година.

Новото правителство има идея ТЕЛК да премине от здравното министерство към НОИ. По думите на Петков чрез ефектите от законодателните промени ще има възможност да се случи и преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 година, което е разписано в управленската програма.

Министърът припомни и стъпките, по които ще расте минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Първото увеличение ще е от 1 юли 2017 г. - 180 лева. Второто от 1 октомври - до 200 лева.

По отношение на механизма за минималната заплата, Бисер Петков каза, че ще ползват постигнатото по време на служебния кабинет и преговорите ще продължат.

Той увери, че ще бъде осигурена приемственост както в политиките, така и в хората, които ги реализират. Министърът подчерта, че за него е чест, че поема щафетата от Гълъб Донев, доказан експерт в социалната област. Според Петков постигнатите резултати са добра основа за бъдещата работа на екипа на социалното министерство.

Служебният социален министър Гълъб Донев определи Бисер Петков като доказал се професионалист, човек, който знае и може да работи в средата, в която работи Министерството на труда и социалната политика. Донев отбеляза, че след този тримесечен мандат политическият екип на МТСП оставя едно добре работещо министерство, състав от служители, които са изключително компетентни и отговорни.

Служебният министър отчете успех с безработицата, която по думите му е една от най-ниските от 2009 година насам - 7,6 на сто и нарежда България под средното ниво на безработица за ЕС. За трите месеца над 53 хиляди са новоразкрити работни места , а 50 хиляди безработни са почнали работа на първичен пазар на труда. Утвърдени са 28 регионални програми за заетост, стартира националния план за действие по заетостта, каза Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във