Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият служебен финансов министър също е с диплома от Харвард

Служебният министър на финансите Валери Белчев

Валери Белчев е новият служебен министър на финансите. Магистърската му теза е от Харвардския университет, а във финансовите среди е известен като  управител на Фонда на фондовете в продължение на няколко години.

Образованието си Белчев получава в УНСС. Той има магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет. Продължил е образованието си и с магистърска степен по Финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас

Професионалната кариера на Валери Белчев минава през Българската банка за развитие, както и дори през парламента като нещатен сътрудник на Комисията за икономическа политика.

Информация за досегашния му опит можем да намерим в публикациите на Фонд мениджър на финансови инструменти – или по-известен като Фонд на фондовете, който Белчев управлява от 2015 до 2018 година. Фондът бе създаден именно през 2015-та година като инструмент за управление на европейските ресурси по време на кабинета „Борисов 2“, когато финансов министър е Владислав Горанов.

Той е работил  в международни търговски банки като HSBC, Credit Agricole Indosuez, Fortis Bank и Societe Generale.

В момента Белчев е независим член на борда на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), като бе назначен там от Кирил Петков едва преди няколко дни - на 2 септември, след като ексслужебния министър не можа да уволни цялото досегашно ръководство на ДКК. 

Белчев влиза в Министерството на финансите, след като бюджетът бе актуализиран. Върху него и избрания от него екип обаче най-вероятно ще падне отговорността за съставянето на бюджета за догодина, който да бъде предложен, ако няма сформирано редовно правителство след изборите на 14 ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във