Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият шеф на Сметната палата ще рови в одитите на стария

След шумния и оспорван избор на новия председател на Сметната палата , сега Лидия Руменова е твърдо решена да направи пълна проверка на дейността на предшественика си на поста Валери Димитров. Тя дори възнамерява да се обърне към към Народното събрание с искане за създаване на независима експертна комисия, която да извърши пълен одит на палатата.

Руменова съобщи пред ТВ7, че бюджетът на одитора също ще бъде преразгледан, тъй като имало сигнали за това, че бившия вече председател е изхарчил повече пари по време на едноличното си управление, отколкото, когато палатата е била колегиален орган. Проверката ще обхване и ремонтът на сградата, който първоначално е трябвало да струва 6 млн. лева, а впоследствие се е оказало, че е двойно по-скъп, посочи Руменова. В същото време само за изработването на сайта си институцията е платила 1.2 млн. лева. "За тези пари сайтът на палата трябваше да бъде като слънце", коментира още тя.

Новият шеф на палатата възнамерява да постави за обсъждане и заверения от предишното ръководство отчет за дейността на "Авиоотряд 28". Според нея има три напълно противоречащи си едно на друго решения. Според нея едното от тях дори съдържа неверни факти. Затова Руменова не изключва вероятността за бъде направен нов одит на авиоотряда, но не се ангажира със срок, в който той да бъде извършен. Друг пример в тази посока бил и отчетът на МВР, като част от него е бил изготвен по поръчка на определени политически лица, смята още Руменова. По думите й проверката е възложена след решение на парламента и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов

Тя нападна Валери Димитров, който наложил еднолично управление на одитора. За последните пет години Народното събрание не е разгледало нито един отчет на Сметната палата, което показва пълна незаинтересованост към това как се харчи общественият ресурс, смята още Руменова.

Шефът на Сметната палата обяви още, че сега в институцията има сто свободни работни места, за които ще бъде обявен конкурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във