Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият шеф на КПКОНПИ ще бъде избран през ноември

Новият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество трябва да бъде избран до края на ноември. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев.

Приети са правилата за избор. Те обаче трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала, но това ще стане след депутатската ваканция заради местните избори - т.е. през ноември.  До необходимостта от избор на нов председател на КПКОНПИ се стигна след като досегашният шеф Пламен Георгиев подаде оставката си в края на юли заради скандала с терасата си. 

"14 дни са номинациите, седем дни кандидатите имат да си представят концепцията, викаме го на изслушване, минава през нашата комисия. На другия ден се внася доклада, на практика след това всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание, когато го вкара в дневния ред. До 20 ноември може да бъде избран председател на КПКОНПИ", обясни процедурата Ячев. Той посочи, че сегашният зам.-председател на антикорупционния орган Антон Славчев, няма да може да заеме длъжността на председател, тъй като няма необходимия 10-годишен юридически стаж.

"Не съм привърженик на идеята председателят на КПКОНПИ да е с образование, различно от юридическо. Все пак с неговия подпис се решават съдби и едно юридическо образование и познание в областта на правото е много важно, за да може този човек да подпише съответно решение на комисията, с което започва отнемане, конфискация на имущество и т.н. Ако този човек не бъде юрист не виждам как това може да стане", заяви шефът на комисията по парламентарна етика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във