Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МВФ НИ НАПОМНИ ЗА АРЖЕНТИНСКИЯ ОПИТ

Новият представител на МВФ у нас Питър Стела явно тепърва ще се запознава със ситуацията в нашата страна и затова не си позволи коментари по актуални въпроси по време на срещата с представители на медиите. Междувременно фондът одобри поредния транш от 80 млн. щ. долара, който е част от петото стенд-бай споразумение. Председателят на фонда заяви, че се надява амбициозната приватизационна програма, предвидена за 1998 г., да се извърши така, че да доведе до намаляване на външния дълг на България. Именно тоталната приватизация е помогнала на Аржентина да излезе от кризата, напомни г-н Стела, който е работил две години в тази страна. Според него за успешно лечение е необходимо да се допусне по-широко участие на чуждестранни компании в раздържавяването.


Наскоро Питър Стела е писал специален доклад за предоставяне правото на частни организации да събират някои данъци. Според него в България това не е възможно, тъй като ще доведе до създаването на паралелна администрация, която да контролира действията на частните дружества.


Новия представител на фонда смята, че банковата приватизация не може да се проточва прекалено дълго, но за конкретните срокове ще стане дума при следващата мисия, която трябва да дойде у нас през януари. Според Питър Стела през последните няколко седмици основна тема за МВФ е увеличаването на капитала на фонда чрез увеличаване на вноските на страните членки. Причината естествено е азиатската криза, която според финансовите експерти няма да е краткотрайно явление. Одобрението на подобна политика ще е дълъг процес, тъй като е необходимо съгласието на всички страни и техните парламенти и правителства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във