Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият парламентарен сезон започва с президентско вето

Есенната сесия на Народното събрание ще започне с президентско вето. На 5 август държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане промените в Закона за военното разузнаване, които предвиждат шеф на службата да може да е и цивилно лице. Тъй като сроковете за обсъждане на ветото не текат по време на ваканция, управляващите се отказаха да свикват извънредно заседание през август и оставиха обсъждането му за първите дни на новата сесия.

На 4 септември председателят на парламента Цвета Караянчева ще бие първия звънец, след което по традиция председателите на групите ще обявят приоритетите си за сезона. Депутатите обаче ще работят само 2 дни заради честването на Съединението. На 6 септември Караянчева ще е в Габрово. На 10-и пък заминава за Брюксел, където в Европарламента ще се открие английски вариант на изложбата за 140 г. от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, която обиколи България в последните месеци.

Есенната сесия на парламента по традиция минава под знака на бюджета за следващата година, който трябва да бъде приет окончателно през първата половина на декември. Предстои обсъждане и на внесени промени в законите за електронното управление, висшето образование, лова, тютюна и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във