Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият парламентарен сезон започна под знака на разделението и обвиненията

S 250 421b40a8 4cbf 42a1 9a88 6ec6cabdb4ae
S 250 ef727554 64dc 4799 ba31 c80d1bbce443
S 250 471e23f7 3f9b 447a 8066 f7c03e386cc4
S 250 a518d984 b92b 4c0a 856c fd603466750a

Удари първият звънец на новия парламентарен сезон. Водещите парламентарни групи не загубиха никакво време и подгряха с редовните упреци и обвинения. По традиция пленарното заседание бе открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Прозвучаха и химните на България и Европейския съюз.

Различното този път бе, че президентът Румен Радев направи обръщение към законотворците и народа. В него държавният глава не спести критики към управлението, което пък доведе до задочен отговор от страна на премиера Бойко Борисов. "Някои се напочиваха през август, докато ние работехме. И сега като ги снимат, за да ги забележат, изговориха маса глупости. Няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават", заяви Борисов в началото на днешното правителствено заседание. 

В същото време парламентарните групи изредиха приоритетите си в традиционните за началото на политическия сезон декларации.  

Според групата на ГЕРБ президентът начертал разделителни линии

Управляващите смятат, че участието на президента в откриването на новия политически сезон е можело да бъде добър знак за диалог между институциите в страната и начало на утвърждаване на техния авторитет. Вместо това обаче със словото си той отново е начертал разделителни линии, между тези, които са го издигнали. Направил е и редица изказвания в полза на определени политически сили. 

От ГЕРБ акцентираха, че е нужно да се отстранят дефицитите на прозрачност не само в правителството и парламента, но и президентската институция. Ръководителят на групата Даниела Дариткова подчерта, че президентството не познава програмата на коалиционното управление. Затова депутатите от ГЕРБ щели да информират Радев кои от приоритетите на управлението са изпълнени и кои предстоят да бъдат реализирани в рамките на следващите две години. Дариткова оцени Румен Радев като "най-негативния президент", но разчитала, че в оставащите две години от мандата на кабинета щял да се промени и да не девалвира ветото. В "призив" към вицепрезидента Илияна Йотова, която също присъстваше в пленарната зала, Дариткова поиска да бъдат намерени  разумни решения, така че Радев да остане в историята като обединител на нацията, а не като държавният глава, отправял най-много заплахи за обществения мир.

Отвъд престрелките с "Дондуков 2" ГЕРБ заяви, че ще продължи да спазва стриктно ангажиментите, поети към гражданите в началото на управленския мандат. Призивът на управляващите е следващите месеци парламентът да не се превръща в поле за предизборна пропаганда с оглед предстоящия местен вот. Дариткова се надявала партиите да покажат висока политическа култура по време на изборите и да запазят основната функция на Народното събрание - да създава закони и да представлява българските граждани. Ниското доверие в парламента не е проблем само за управляващите, подчерта тя и призова за конструктивна работа, за да бъде възстановено това доверие. 

БСП ще спира раздаването на пари от джипа на Борисов

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че приоритетите на ръководената от нея група са икономиката, социалната политика, върховенството на закона, фискалната политика и местното самоуправление.

Естествено, Нинова атакува властта в няколко напрваления. Тя за пореден път подчерта, че държавни пари се харчат за партийни цели, а премиерът Бойко Борисов взима еднолични решения. Социалистите настояват за роля на държавата в икономиката чрез данъчни стимули, за да се помогне на семейните фирми и на малкия бизнес. "Задава се икономическа криза, а нашата икономика не е подготвена. За да се преодолее, е нужно стимулиране на потреблението. Затова трябва да се увеличат доходите на хората", акцентираха от Социалистическата партия, като същевременно отново настояха за преизчисляване на пенсиите, както и за помощи за отглеждане на деца.

Левицата също така внася предложение за контрол върху актовете на главния прокурор. Държавата трябвало да създаде такива правила, че съдебната власт да функционира нормално. Лидерът на партията предлага да се проведе нов разговор за избора на шеф на Антикорупционната комисия. И настоява бързо да се гледа проектът на червените за отказване на бързото досъдебно производство.

"Парите на данъкоплатците се харчат еднолично за партийни цели", атакува Нинова и допълни, че джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на държавните пари за партийни цели трябвало да спрат. 

Според БСП част от местния данък трябва да остане в общините. Формацията има идеи и за развитие на общинските болници.

По думите на Нинова тези забележки не целят БСП да се заяжда с властта, а става въпрос за принципи. "Парламентарна република ли сме или еднолично премиерска?", запита тя и добави, че нито един висш държавен орган не е взел решение, че членството ни в Шенген не е приоритет. Според нея тази реплика на премиера Борисов е провокирана от това, че всъщност не ни искат в Шенген. "Нашата политика е насочена към това да върнем държавата, там където й е мястото. Всички казват, ще няма държава и в този глас на бизнеса и народа политиците трябва да се вслушат", категорична е социалистката.

Патриотите вече не са обединени

Групата на "Обединени патриоти" започва новия сезон без "Атака".

В декларацията си от парламентарната трибуна депутатите от НФСБ и ВМРО настояха за ревизия на постигнатото и неизпълненото в управлението. Според патриотите изминалият сезон се е очертал като изключително драматичен, наситен с парламентарен бойкот, европейски избори и опити за дестабилизиране на управлението. Новият сезон се очертава да е не по-малко драматичен, прогнозира съпредседателят на групата Искрен Веселинов. Според него местните избори ще повишат градусите на активността в политиката и на политическите играчи. Вселинов призова всички да мислят за държавността с уважение към институциите и политическите си опоненти. Той подчерта, че постоянно трябва да се дискутира доколко настоящото управление следва програмата, с която е избрано. 

Марешки се цели в третото място

"Воля - Българските родолюбци" може да се окаже трета политическа сила в парламента. Това каза лидерът на формацията Веселин Марешки. Той посочи, че в момента това е най-малката парламентарна група, но с оглед на "разпада" на техни колеги, това може да се промени. Марешки приветства президента Радев. Според аптечния бос държавният глава имал желанието и визията за промяна. Той похвали президента за опитите му да накара успелите и способни българи да останат в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във