Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият парламент: Как са разпределени мандатите

Централната избирателна комисия публикува резултатите и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. Заседанието на комисията е приключило малко след полунощ.

Според решението на ЦИК "Има такъв народ" ще бъде представена с 65 депутатски места в новия парламент. ГЕРБ-СДС с два по-малко - 63. Третата политическа сила - БСП - 36, "Демократична България" разполага с 34 депутатски места, а ДПС - с 29. За най-малката партия в новия парламент - "Изправи се! Мутри вън!" - мандатите са 13.

След направените проверки и отстраняване на грешките действителните гласове са 2 440 419. 35 201 избиратели са гласували с "Не подкрепям никого."

Няма да има независими народни представители. За да бъде прескочена 4-процентната бариера са необходими 109 266 гласа.

След дълги дебати ЦИК е уважила искането на Бойко Борисов да излезе от листата на парламентарната група и той няма да бъде депутат. От ангажимента да бъде народен представител беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов. До решението се е стигнало след спорове в комисията и повторно гласуване. Така отказалите се са още: Николай Колев от ДПС за район Стара Загора и Григор Горчев от ГЕРБ-СДС за район Плевен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във