Банкеръ Daily

Пациентски организации

Новият модел в здравеопазването - да не продаваме ниви, за да ни лекуват

Като се разболеем, да не се налага да си продаваме нивата, да спрат течовете на пари от Националната здравноосигурителна каса и  да се приложат европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на лекарства, за да се избегне всякакво съмнение за местен лобизъм или предписване на по-скъпи лекарства. Това са основните искания на пациентските организации, които се срещнаха днес с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев в Министерски съвет.

"Националната пациентска организация предложи краткосрочни и дългосрочни мерки за излизане от създалата се ситуация с лекарствата в страната", обяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация по време на пресконференция.  

Краткосрочните мерки са започване на спешни преговори на Министерството на здравеопазването и Здравната каса с представители на фармацевтичната индустрия за доставката на необходимите лекарства на приемливи цени съгласно правилата в Европейския съюз. Целта да се вземат мерки срещу лобизма и създаване на механизъм Касата да отчита крайния резултат. 

Дългосрочните мерки предвиждат създаване на стратегия за здравна политика, както и ясно разписана концепция за лекарствата в България, която все още не съществува. Здравната стратегия трябва да определи развитието на цялата болнична и ивънболнична инфраструктура, която е морално и материално остаряла. Резултатите са фалирали болници и липса на адекватна лечебна помощ. Необходима е промяна на здравно-осигурителния модел - възможност да събират повече пари чрез публични фондове.

По-рано през деня стана ясно, че парламентът ще отмени спорния мораториум върху новите лекарства за онкоболни, за което настояваха пациентските организации. От следващата година НЗОК ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента утре. Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин. Във вторник председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането на мораториума, за "да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение". По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отмяната на спорния параграф и внася законови поправки с тази цел.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във