Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият кмет на Благоевград положи клетва

Прозрачно управление без задкулисни политически договорки и  ежедневна комуникация с хората от община Благоевград - това обеща новият кмет на областния център, адвокат Илко Стоянов, който днес положи клетва  пред Общинския съвет. 

На тържествена сесия председателят на ОИК Мартин Бусаров връчи решението за избора на Илко Стоянов като кмет на Благоевград, който положи клетва пред местните законодатели в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим и областния управител Николай Шушков.

Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков сподели очакванията си: „Самият той има намерение да се работи по нов начин, който се надявам да води към обединение, всички заедно да работим за Благоевград“.

Диалогичност и уважение към различността е стилът, който предлага и очаква новият кмет. „Всички трябва да се опитаме да работим в диалог, с различните си мнения, но много разумно и най-вече да премахнем езика на омразата“, подчерта той.

В екипа си кметът Илко Стоянов ще има само един заместник и една от първите му задачи ще е да оптимизира администрацията. „Защото залагам преди всичко на експертността, не на политическите договорки, било то публични или задкулисни. Благоевград има нужда от своите експерти, независимо от коя партия са те“, обясни той.

На 4 юли Стоянов спечели частичните кметски избори в конкуренция с досегашния градоначалник Румен Томов, чиито правомощия бяха прекратени заради това, че в законоустановения срок не е заличил фирмата си, на която е бил едноличен собственик. 

Адвокат Илко Стоянов беше кандидат за кмет на партия „Има такъв народ“ и на балотажа спечели 56% от вота на избирателите.

Вчера той е депозирал по електронен път заявление в ЦИК, с което се отказва от депутатското място, тъй като беше и водач на листата на партия „Има такъв народ“, която спечели три мандата в област Благоевград. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във